- Ancient Indian History - Home
- Study of Indian History
- Writing of Ancient Indian History
- Imperialist Historiography
- Historiography Nationalist Approach
- Marxist School of History
- Sources of Ancient Indian History
- Archaeological Sources
- Geographical Background
- Geography in Ancient Literature
- Stone Age Cultures
- Mesolithic Culture
- The Neolithic Age
- Chalcolithic Period of India
- Chalcolithic Culture In India
- Harappan Civilization
- Harappan Town Planning
- Harappan Crafts & Industries
- Harappan Culture
- Harappan Religion
- Harappan Chronology
- Vedic Civilization
- Vedic Society
- Vedic Politics
- Vedic Religion & Philosophy
- The Aryan Invasion
- Later Vedic Age
- Social System after Vedic Age
- Achievements of Indian Philosophy
- Evolution of Jainism
- Evolution of Buddhism
- Alexander’s Campaign in India
- Maurya Dynasty
- Kalinga War & its Impact
- Society & Economy during Mauryas
- Mauryan Governance
- Early History of South India
- Age of Smaller Dynasties
- Literature of Satavahana Period
- Society of Satavahana Period
- Economy of Satavahana Period
- Technology of Satavahana Period
- Chola Dynasty
- Pandya Dynasty
- Chera Dynasty
- Period of Foreign Invaders
- Gupta Period
- Decline of Guptas
- Governance of Gupta Period
- Literature of Gupta Period
- Economy in Gupta Period
- Science & Tech of Gupta Period
- India after the Gupta Period
- Period of Harsha
- South India during the Harsha Period
- Kadamba Dynasty
- History of Kamarupa
- India after Harsha
- Gurjara Pratiharas
- Palas of Bengal
- Rashtrakutas of Deccan
- Literature after the Harsha Period
- Society after the Harsha Period
- Economy after the Harsha Period
- Religion after the Harsha Period
- References & Disclaimer
Ancient Indian History - Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Ancient Indian History. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - The south Indian festivals Pongal represents
A - The festival of harvest and spring, thanking Lord Indiran and Lord El (the sun)
B - The festival for wishing quick and easy passage of the mid-summer months
Answer : A
Explanation
Pongal is celebrated on January 14-15 of every year.
Q 2 - After the Rig Veda, which one of the following Vedic text repeated the origin of the Chaturvarna system?
Answer : B
Explanation
After the Rig Veda, Brihadaranyaka Upnishad retreated the Chaturvarna system.
Answer : A
Explanation
Mandala consists of 114 hymns, entirely dedicated to Soma Pavamana.
Q 4 - In reference to ancient literature, the meaning of Samkhya is
A - Logical view based on dialectics
B - Experimental view based on sensorial experience
Answer : D
Answer : C
Explanation
Asoka Dhammachkra symbol adopted from the capital of the Sarnath symbol adopted from the capital of the Sarnath Pillar of Asoka by the Indian Government as part of its state emblem.
Q 6 - The text Satyameva Jayate is taken from?
Answer : D
Explanation
Satyameva jayate is inscribed as the state emblem of the Government of India.
Q 7 - Consider the following statements:
1. Early men were very fascinated towards the hilly region for their survival.
2. The hilly regions had plenty of resources to support the early mens lives.
Choose the correct answer from the given codes:
Answer : C
Q 8 - During whose period, the Goddess Laxmi got associated with the God Vishnu?
Answer : A
Explanation
Skandgupta ruled between the period 455 and 467 AD.
Q 9 - Who among the following had written Mrichchakatika?
Answer : B
Q 10 - Gandhara Grave Culture belongs to
Answer : A
Explanation
The Neolithic graveyards and associated settlements of Kashmir valley has been categorized as Gandhara Grave Culture.
Q 11 - Which among the following literature describes the origin of kingship in the form of a legend?
Answer : A
Explanation
Aitareyya Brahmana describes the origin of kingship in the form of a legend.
Q 12 - In reference to Jain Tirthankara, Shankha (conch) represents
Answer : B
Explanation
It is represented by black color.
Q 13 - In reference to Buddha, Vajrapani refers
Answer : A
Explanation
One who holds a thunderbolt.
Q 14 - In reference to Vedic period, the term Ustra refers
Answer : B
Explanation
The term ustra was used for camel.
Q 15 - The Vedic term Daiva refers
A - Giving the girl to a man after accepting a bride-price
B - Giving the girl to a man without demanding a bride-price
Answer : D
Explanation
During the Vedic period, the practice of giving the girl to the priest in lieu of his fees.
Q 16 - Who among the following had written the book Kiratarjunyam?
Answer : D
Q 17 - Who among the following killed his father to become a king?
Answer : B
Explanation
Ajatasatru, also known as Kunika, was the son of Bimbisara, whom he killed to become the ruler of Magadha kingdom.
Q 18 - During the Vedic Period, the term Charmamna was used for:
Answer : C
Explanation
The term Charmamna was used exclusively for the Tanner.
Q 19 - Consider the following statements:
1. During the Gupta rule, the village headmen became more important than before.
2. Decentralization of the administrative authority most likely began during the Gupta period.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Q 20 - In reference to Buddhist period, the Bodhi tree represents
Answer : B
Explanation
The Bodhi tree represents the spot where Buddha attained the nirwana and thus represents enlightenment and liberation.