- Basics of Computer Science - Home
- Fundamental Concept
- Role of Computer in Today’s World
- Computer System
- Programming Languages
- Hardware and Software
- Analog and Digital
- Operating System
- Internet
- Types of Computer
- Computer Networking Terminology
- Computer Applications
- Generations of Computer
- Data Processing
- Computer Networking
- Computer Related Jobs
- Electronic Commerce
- Software Programming
- Algorithm Flowchart
- Extranet
- Mobile Computer
- Windows Desktop Elements
- Computer Multimedia
- Computer Security
- Computer Threat
- Computer Virus
- Computer Science: Abbreviations
- Computer Science: Development
- Computer Science: Innovators
- Short-cut Keys
Basics of Computer Science Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Basics of Computer Science. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Consider the following statements:
1. The DNS system used by Internet permits computer to identify other computers.
2. In order to connect to the internet, each computer requires a unique numerical code, which is known as IP address.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Explanation
DNS stands for Domain Name System and IP address is Internet Protocol address.
Q 2 - Consider the following statements:
1. Bit is a basic unit of information used in computing and digital communications.
2. In information theory, one bit is characteristically defined as the uncertainty of a binary random variable that is either 0 or 1 with equal probability.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Explanation
The symbol of bit (as a unit of information), is bit. It is recommended by the IEC 80000-13:2008 standard.
Q 3 - In reference to data encryption, consider the following statements:
1. Keys of encryption are characteristically stored in the computer files itself and they are also encrypted.
2. Keys can be assessed only with a passphrase.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Explanation
Keys are similar to passwords, but they are much longer.
Q 4 - Consider the following statements:
1. E-mail messages are customarily encoded in American Standard Code for Information Interchange (ASCII) text.
2. The most frequent protocol for sending e-mail is Simple Mail Transfer Protocol (SMTP).
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Explanation
N/A
Q 5 - If you restart your computer by selecting the restart button, it is known as
Answer : D
Explanation
One can also restart a computer by pressing Ctrl + Alt + Del keys simultaneously.
Q 6 - The first general purpose programmable electronic computer was
Answer : A
Explanation
ENIAC stands for Electronic Numerical Integrator and Computer.
Q 7 - Who among the following has developed the Perl programing language?
Answer : A
Explanation
Larry Wall developed it in 1987.
Q 8 - Consider the following statements:
1. Virtual Private Network enables users to send and receive data across shared or public networks.
2. Virtual Private Networks facilitates employees to securely access a corporate intranet while located outside the office premises.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Explanation
A Virtual Private Network or simply VPN is a network technology that creates a secure network connection over a public network.
Q 9 - Who among the following had first invented the first electronic digital computer?
Answer : B
Explanation
Atanasoff was an American physicist.
Q 10 - Which among the following is the shortcut key to Zoom in window?
Answer : B
Explanation
N/A
Answer : A
Explanation
N/A
Q 12 - Consider the following statements:
1. Digital computer is based on binary systems.
2. Digital computers are faster and have very high storage capacity.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Explanation
N/A
Q 13 - Which among the following types of memories get refreshed several times per second?
Answer : B
Explanation
N/A
Q 14 - Consider the following statements?
1. Programming language is an artificial language, used by computer to express computation.
2. Programming language is a set of keywords, symbols, and a system of rules that constructs meaningful statements.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Explanation
N/A
Answer : A
Explanation
TB stands for Terabyte.
Q 16 - A set of instructions or guidelines that commands computer how to perform a task is known as
Answer : C
Explanation
A computer system essentially requires programs to function properly.
Q 17 - Which one of the following technologies is used to transmit voice, video, images data?
Answer : A
Explanation
ISDN stands for Integrated Services Digital Network.
Q 18 - Which one of the following states, first created telephone directory on internet?
Answer : C
Explanation
N/A
Q 19 - Which among the following describes that how a message should be transmitted and what action web servers and browsers should take in response to the command given by the users?
A - Transmission Control Protocol
Answer : D
Explanation
HTTP stands for Hyper Text Transfer Protocol.
Q 20 - Consider the following statements:
1. Icons are typically small images saved on desktop.
2. Icons are the shortcut links of various programs, files, folders, etc. saved on the desktop.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Explanation
To open a file/folder/program/application, one need to click on its icon; for example, an icon of My Computer, Recycle bin, Documents, Internet Explorer, Google Chrome, etc.