Biology Part 1 Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Biology. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Mosquito cannot be vector for . Diseases.

A - Kalazar (Black fever)

B - Yellow fever

C - Dengue fever

D - Filaria

Answer : A

Explanation

N/A

Q 2 - Which among the following medical instruments measures the pulse rate?

A - Actinometer

B - Ophthalmoscope

C - Ammeter

D - Sphygmometer

Answer : D

Explanation

N/A

Q 3 - Which among the following blood groups is a universal donor?

A - Blood group AB

B - Blood group A

C - Blood group B

D - Blood group O

Answer : D

Explanation

O blood group is a universal donor, but a person with O blood group can accept only O blood group blood.

Q 4 - . Has the highest number of chromosomes?

A - Dog

B - Fern

C - Elephant

D - Blue algae

Answer : B

Explanation

The fern has normally 630 pairs of chromosomes per cell.

Q 5 - Which among the following chemicals is used to preserve the fruit juices?

A - Calcium carbonate

B - Sodium hydroxide

C - Sodium benzoate

D - Potassium nitrate

Answer : C

Explanation

The chemical formula of sodium benzoate is NaC6H5CO2

Q 6 - Consider the following statements:

1. Before division of a cell, the genomic information that is stored in chromosomes must be replicated first, and the duplicated genome must be separated clearly between cells.

2. The primary concern of a cell division is to maintain the original cell's genome.

Choose the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 7 - Consider the following statements:

1. Amoeba is the simplest known unicellular animal.

2. The largest size of an amoeba is about 2.4 mm.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : A

Explanation

The largest size of an amoeba is about 1 mm.

Q 8 - Which among the following is an important source of sugar?

A - Mango

B - Beetroot

C - Sugarcane

D - Date

Answer : C

Explanation

Sugar is produced from sugarcane.

Q 9 - Consider the following statements:

1. Smooth muscles are found in the walls of the digestive tract, urinary bladder, arteries, and other internal organs.

2. Smooth muscles are also known as involuntary muscles.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

Smooth muscles are also known as involuntary muscles, as we cannot consciously control them.

Q 10 - Consider the following statements:

1. Lymph nodes filter out bacteria and other foreign particles.

2. Lymph vessels collect excess lymph and return it to the blood.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 11 - Which among the following converts milk into curd?

A - Fungi

B - Bacteria

C - Virus

D - Fungi and Virus both

Answer : B

Explanation

N/A

Q 12 - Mosquito can be vector for following diseases except

A - Yellow fever

B - Dengue fever

C - Filaria

D - Kala-azar

Answer : C

Explanation

N/A

Q 13 - Which among the following organs of the human body collects carbohydrate in the form of glycogen?

A - Intestine

B - Stomach

C - Pancreas

D - Liver

Answer : D

Explanation

N/A

Q 14 - Which among the following gases is absorbed by the plant during the process of photosynthesis?

A - Oxygen

B - Hydrogen

C - Nitrogen

D - Carbon dioxide

Answer : D

Explanation

N/A

Q 15 - Which among the following hormones controls circadian rhythm?

A - Melatonin

B - Oestrogen

C - Progesterone

D - Testosterone

Answer : A

Explanation

Melatonin is produced by pineal.

Answer : C

Explanation

The endemic species rarely found in the region other that its defined geographic region.

Answer : A

Explanation

Bovine Spongiform Encephalopathy is also known as mad cow disease.

Q 18 - . have the pneumatophores.

A - Coconut

B - Chestnut

C - Mangrove plants

D - Corn

Answer : C

Explanation

Pneumatophores are the specialized aerial roots that facilitate plants to breathe in the waterlogged soil.

Q 19 - Which among the following terms define the scientific study of bone?

A - Odontology

B - Ophthalmology

C - Omithology

D - Osteology

Answer : D

Explanation

N/A

Answer : C

Explanation

The injury or wound on skin, if not taken care, may cause tetanus.

biology_part1_online_quiz.htm
Advertisements