Biology Part 2 Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Biology. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Consider the following statements:

1. The gene consists of DNA molecules in different patterns.

2. Gene determines the hereditary traits.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

The term gene was first used by Wilhelm Johannsen.

Q 2 - Which among the following is the causal factor of anemia?

A - Deficiency of folic acid

B - Deficiency of vitamin A

C - Deficiency of WBCs

D - Deficiency of RBCs

Answer : A

Explanation

Deficiency of Red Blood Cells (or Hemoglobin) is the leading cause of anemia.

Q 3 - Consider the following statements:

1. Plant cells normally have regular shapes.

2. Plant cells look like cubes or bricks, which normally keep changing.

Choose the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : A

Explanation

Plant cells look like cubes or bricks, which normally do not change.

Q 4 - Who among the following has given the Sexual selection theory?

A - Charles Darwin

B - William Chaucer

C - Mendeleev

D - Lamarck

Answer : A

Explanation

Sexual selection is a mode of the natural selection.

Q 5 - . cell organelles are responsible for the cellular respiration.

A - Cell Membrane

B - Golgi Body

C - Lysosome

D - Mitochondrium

Answer : D

Explanation

N/A

Answer : B

Explanation

The court of law gives the permission for euthanasia.

Q 7 - Which among the following is the largest organ of the human body?

A - Large intestine

B - Thigh muscle

C - Skin

D - Brain

Answer : C

Explanation

In general, skin is the largest organ of the human body.

Q 8 - The science of fruit farming is known as

A - Horticulture

B - Anthology

C - Pedology

D - Pomology

Answer : D

Explanation

N/A

Q 9 - Which among the following is the place where embryo is located in:

A - Roots

B - Leaves

C - Seeds

D - Buds

Answer : D

Explanation

Q 10 - Carpals are found in

A - Shoulder

B - Wrist

C - Stomach

D - Arms

Answer : B

Explanation

N/A

Answer : C

Explanation

N/A

Q 12 - How many bones are found in a human skull?

A - 35

B - 22

C - 8

D - 14

Answer : B

Explanation

Among 22 bones, 8 are cranial bones and 14 are facial skeleton bones.

Q 13 - Which among the following is the causal factor of the appearance of the red color sea?

A - Fungi

B - Algae

C - Red shrubs and mosses

D - Bacteria

Answer : B

Explanation

The sea sometimes appears red because of the blooms of cyanobacteria algae, also known astrichodesmiumerythraeum.

Q 14 - Consider the following statements:

1. The respiratory gases and nutrient molecules are carried by an intricate network of blood vessels.

2. The network of blood vessels follows continuous circuits from the heart through arteries, capillaries, and veins back to the heart.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 15 - Which among the following gases is released during the photosynthesis?

A - Carbon dioxide

B - Oxygen

C - Nitrogen

D - Carbon monoxide

Answer : B

Explanation

N/A

Q 16 - Consider the following terms:

1. Homohabilis

2. Homo erectus

3. Homorudolfensis

4. Homocepranensis

Arrange the above given terms in chronological order:

A - 1, 2, 3, 4

B - 1, 3, 4, 2

C - 3, 2, 1, 4

D - 2, 1, 3, 4

Answer : A

Explanation

N/A

Q 17 - Who among the following is known as the father of Genetics?

A - Alexander Fleming

B - Landsteiner

C - Karl Ernst von Baer

D - Mendel

Answer : D

Explanation

Gregor Johann Mendel, a German-speaking Moravian-Silesian scientist, is known as the father of genetics.

Answer : C

Explanation

It is lower knee muscle.

Q 19 - Which among the following is characterized with Genetics?

A - Spencer law

B - Organic evolution

C - DNA double helical structure

D - Heredity and variations

Answer : D

Explanation

Genetics is the science that studies about the genes, genetic variation, and heredity.

Answer : D

Explanation

Tuberculosis and influenza are the air-borne diseases.

biology_part2_online_quiz.htm
Advertisements