Chemistry Part 1 Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Chemistry. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Curium (Cm) is an element of

A - s block

B - p block

C - d block

D - f block

Answer : D

Explanation

Atomic number of Curium is 96.

Q 2 - Consider the following statements:

1. The relative mass of proton is 1.00763 amu

.

2. A proton was obtained from anode rays experiment.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Answer : C

Explanation

N/A

Answer : A

Explanation

N/A

Q 5 - In the synthesis of Polythene is used.

A - Ethane

B - Methane

C - Propane

D - A & C

Answer : A

Explanation

N/A

Answer : A

Explanation

Quartz is one of the most commonly found minerals on the Earths surface.

Q 7 - Which among the following is used against the poison?

A - Antibody

B - Antibiotic

C - Antidote

D - Antigen

Answer : C

Explanation

Antidote is a medicine that is used to prevent a disease from having harmful effect in the body.

Q 8 - Aluminum (Al) is an element of

A - s block

B - p block

C - d block

D - f block

Answer : B

Explanation

Atomic number of Aluminum is 13.

Q 9 - Which among the following minerals is used in the Talcom powder?

A - Theophestal mineral

B - Potassium chloride

C - Barbertonite

D - Brammallite

Answer : A

Explanation

N/A

Q 10 - Which among the following is used as electrodes?

A - Graphite

B - Diamond

C - Carbon monoxide

D - Alum

Answer : A

Explanation

N/A

Q 11 - Which among the following is kept in iron pot?

A - Mercury

B - Tungsten

C - Argon

D - Liquid silver

Answer : A

Explanation

Mercury is kept in iron pot so that it cannot form amalgam with iron.

Q 12 - Consider the following statements:

1. The galvanized iron is coated with zinc.

2. Rusting on iron caused by chemical change.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

Rusting also increased the weight of iron.

Q 13 - Consider the following statements:

1. The compounds made up of carbon and hydrogen atoms are known as hydrocarbons.

2. Petroleum is the natural source of hydrocarbons.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 14 - Consider the following statements.

1. Formic acid is found in black ants.

2. Boric acid is a constituent of eye wash.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : B

Explanation

Formic acid is found in red ants.

Q 15 - Consider the following statements:

1. An acid has sweet test

2. An acid contains replaceable hydroge.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : B

Explanation

An acid has sour test.

Q 16 - Gold (Au) is an element of

A - s block

B - p block

C - d block

D - f block

Answer : C

Explanation

Atomic number of Gold is 79.

Q 17 - Which among the following gases is also known as laughing gas?

A - Nitrogen

B - Acetylene

C - Neon

D - Nitrous oxide

Answer : D

Explanation

N/A

Q 18 - Which among the following is used in pipe insulation?

A - Polypropene

B - Polyvinyl chloride

C - Nylon

D - Teflon

Answer : B

Explanation

Polyvinyl chloride is popular as PVC.

Q 19 - Which among the following restrains ice to melt?

A - Gelatin

B - Calcium

C - Potassium

D - Chlorine

Answer : A

Explanation

Gelatin is also used in shampoos, face masks, and other cosmetics.

Q 20 - Lithium (Li) is an element of

A - s block

B - p block

C - d block

D - f block

Answer : A

Explanation

Atomic number of Lithium is 3.

chemistry_part1_online_quiz.htm
Advertisements