Chemistry Part 2 Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Chemistry. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Which among the following has the maximum calorific value?

A - Calcium

B - Carbohydrate

C - Fat

D - Protein

Answer : C

Explanation

N/A

Q 2 - Consider the following statements:

1. HCl is used in the tanning of leather.

2. HCl is used in the manufacturing of gelatin from bones.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 3 - Which among the following is used in flash lamps?

A - Ammonia

B - Xenon

C - Ethylene

D - Methane

Answer : D

Explanation

Xenon is also used in lasers.

Q 4 - The process in which a molecule breakdown into simpler substances or ions is known as

A - Dissociation

B - Addition

C - Polymerization

D - Substitution

Answer : A

Explanation

N/A

Answer : A

Explanation

Chemical formula of alum is KAl(SO4)212H2O.

Answer : A

Explanation

Quartz is one of the most commonly found minerals on the Earths surface.

Q 7 - The pH value of milk is

A - 6

B - 8

C - 6.6

D - 3.8

Answer : C

Explanation

The pH value of milk ranges between 6.5 and 6.7.

Q 8 - Which among the following is used in fibers?

A - Polypropene

B - Polyvinyl chloride

C - Nylon

D - Teflon

Answer : C

Explanation

N/A

Answer : A

Explanation

N/A

Q 10 - Xenon (Xe) is an element of

A - s block

B - p block

C - d block

D - f block

Answer : B

Explanation

Atomic number of Xenon is 54.

Q 11 - Consider the following statements:

1. Air is removed from the electric to prevent oxidation of tungsten.

2. Zirconium burns in nitrogen as well as in oxygen.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 12 - Which among the following is used in a rocket engine?

A - Hydrogen peroxide

B - Heavy water

C - Liquid hydrogen

D - Highly refined petrol

Answer : C

Explanation

N/A

Q 13 - Which among the following is used in submarine?

A - Sodium peroxide

B - Sodium sulphate

C - Sodium nitrate

D - Cuprous oxide

Answer : A

Explanation

N/A

Q 14 - The process, by which liquid get changed into gas, is known as

A - Evaporation

B - Sublimation

C - Condensation

D - Conduction

Answer : A

Explanation

N/A

Q 15 - Which among the following is used in medical equipment?

A - Helium

B - Propane

C - Butane

D - Radon

Answer : A

Explanation

Helium is also used in balloon.

Q 16 - Consider the following statements:

1. The Liquified Petroleum Gas (LPG) is the mixture of butane and isobutene (and also small amount of propane).

2. Compressed Natural Gas (CNG) largely contains methane (about 95%).

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

Other constituents of CNG are ethane, propane, and butane.

Q 17 - Samarium (Sm) is an element of

A - s block

B - p block

C - d block

D - f block

Answer : D

Explanation

Atomic number of Samarium is 62.

Q 18 - . is the most reactive halogen?

A - Chlorine

B - Fluorine

C - Bromine

D - Astatine

Answer : B

Explanation

Fluorine is reactive with almost everything instantly.

Q 19 - Dysprosium (Dy) is an element of

A - s block

B - p block

C - d block

D - f block

Answer : D

Explanation

Atomic number of Dysprosium is 66.

Q 20 - Which among the following is with potassium dichromate used in bleach (for the photographic purpose)?

A - Sodium chloride

B - Potassium dichromate

C - Sodium bisulphate

D - Calcium chloride

Answer : C

Explanation

The chemical formula of Sodium bisulphate is NaHSO4.

chemistry_part2_online_quiz.htm
Advertisements