CICS Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to CICS Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Which component in CICS provide features such as command level translation, CEDF (the debug facility) and CECI (the command interpreter facility)?

A - System Services

B - Data Communication Services

C - Data Handling Services

D - Application Programming Services

Answer : D

Explanation

Application Programming Services interfaces with application programs. The application programming services of CICS provide features such as command level translation, CEDF (the debug facility) and CECI (the command interpreter facility).

Q 2 - Alphabets, numeric, punctuation comes under which type of category?

A - PF Keys

B - PA Keys

C - Non-AID Keys

D - None of these

Answer : C

Explanation

All other keys for alphabets, numeric, punctuation etc. are Non-Aid keys. When the user types text, numbers etc. using non-aid keys CICS will not even know if the user is typing anything or not.

Q 3 - Which table contains Program name or Mapset name, Task Use Counter, Language, Size, Main storage address, Load library address?

A - Terminal Control Table

B - Program Control Table

C - Processing Program Table

D - File Control Table

Answer : C

Explanation

PPT is known as Processing Program Table. PPT contains Program name or Mapset name, Task Use Counter, Language, Size, Main storage address, Load library address, etc. Program or Mapset name is unique in PPT table.

Q 4 - Which macro is used to define field names?

A - DFHMSD

B - DFHMDI

C - DFHMDF

D - None of these

Answer : C

Explanation

DFHMDF macro is used to define field names. The field name is mentioned against which DFHMDF macro is coded. This field name is used inside the program.

Q 5 - What type of program system sends a message to the screen and waits for the user's response?

A - Non Conversion Programs

B - Conversion Programs

C - Pseudo-conversion Programs

D - None of these

Answer : B

Explanation

In Conversion Programs, the system sends a message to the screen and waits for the user's response. The time taken by user to respond is known as Think Time. This time is considerably high, so this is a major drawback of conversion programs. The user provides the necessary input and presses a AID key

Q 6 - Which command is used when we want no action should be taken if a particular abend or error occurs?

A - Handle Condition

B - Handle Abend

C - Nohandle

D - Ignore Condition

Answer : D

Explanation

Ignore condition is used when we want no action should be taken if a particular abend or error happens which is mentioned inside the Ignore Condition.

Q 7 - Which CICS service transaction is used to gain accessibility to CICS control tables?

A - CEMT

B - CEDA

C - CEDF

D - None of these

Answer : B

Explanation

CEDA transaction is used to gain accessibility to control tables.

Q 8 - The difference between a transaction and a task is that several users can invoke a task but each user initiates his own transaction. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : A

Explanation

This statement is incorrect. The difference between a transaction and a task is that several users can invoke a transaction but each user initiates his own task.

Q 9 - EIBAID is a key field in the execute interface block and it indicates which attention key the user pressed to initiate the task. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 10 - What are the parameters we specify in the SEND command to send only the unnamed fields on to the screen?

A - MAPONLY

B - MAPSETONLY

C - Both A & B

D - None of these

Answer : A

Explanation

MAPONLY is used to send only the unnamed fields.

cics_questions_answers.htm
Advertisements