- C++ Home
- C++ Overview
- C++ Environment Setup
- C++ Basic Syntax
- C++ Comments
- C++ Hello World
- C++ Omitting Namespace
- C++ Tokens
- C++ Constants/Literals
- C++ Keywords
- C++ Identifiers
- C++ Data Types
- C++ Numeric Data Types
- C++ Character Data Type
- C++ Boolean Data Type
- C++ Variable Types
- C++ Variable Scope
- C++ Multiple Variables
- C++ Input Output Operations
- C++ Basic Input/Output
- C++ Cin
- C++ Cout
- C++ Manipulators
- Type System & Data Representation
- C++ Modifier Types
- C++ Storage Classes
- C++ Constexpr Specifier
- C++ Numbers
- C++ Enumeration
- C++ Enum Class
- C++ References
- C++ Date & Time
- C++ Operators
- C++ Operators
- C++ Arithmetic Operators
- C++ Relational Operators
- C++ Logical Operators
- C++ Bitwise Operators
- C++ Assignment Operators
- C++ sizeof Operator
- C++ Conditional Operator
- C++ Comma Operator
- C++ Member Operators
- C++ Casting Operators
- C++ Pointer Operators
- C++ Operators Precedence
- C++ Unary Operators
- C++ Scope Resolution Operator
- C++ Control Statements
- C++ Decision Making
- C++ if Statement
- C++ if else Statement
- C++ Nested if Statements
- C++ switch Statement
- C++ Nested switch Statements
- C++ Loop Types
- C++ while Loop
- C++ for Loop
- C++ do while Loop
- C++ Foreach Loop
- C++ Nested Loops
- C++ Jump Statements
- C++ break Statement
- C++ continue Statement
- C++ goto Statement
- C++ Return Values
- C++ Strings
- C++ Strings
- C++ Loop Through a String
- C++ String Length
- C++ String Concatenation
- C++ String Comparison
- C++ Functions
- C++ Functions
- C++ Multiple Function Parameters
- C++ Recursive Function
- C++ Function Overloading
- C++ Function Overriding
- C++ Default Arguments
- C++ Arrays
- C++ Arrays
- C++ Multidimensional Arrays
- C++ Pointer to an Array
- C++ Passing Arrays to Functions
- C++ Return Array from Functions
- C++ Array Decay
- C++ Structure & Union
- C++ Structures
- C++ Unions
- C++ Class and Objects
- C++ Object Oriented
- C++ Classes & Objects
- C++ Class Member Functions
- C++ Class Access Modifiers
- C++ Static Class Members
- C++ Static Data Members
- C++ Static Member Function
- C++ Inline Functions
- C++ this Pointer
- C++ Friend Functions
- C++ Pointer to Classes
- C++ Constructors
- C++ Constructor & Destructor
- C++ Default Constructors
- C++ Parameterized Constructors
- C++ Copy Constructor
- C++ Constructor Overloading
- C++ Constructor with Default Arguments
- C++ Delegating Constructors
- C++ Constructor Initialization List
- C++ Dynamic Initialization Using Constructors
- C++ Destructors
- C++ Virtual Destructor
- C++ Inheritance
- C++ Inheritance
- C++ Multiple Inheritance
- C++ Multilevel Inheritance
- C++ Object-oriented
- C++ Overloading
- C++ Polymorphism
- C++ Abstraction
- C++ Encapsulation
- C++ Interfaces
- C++ Virtual Function
- C++ Pure Virtual Functions & Abstract Classes
- C++ Override Specifiers
- C++ Final Specifiers
- C++ Design Patterns
- C++ Creational Design Patterns
- C++ Singleton Design Pattern
- C++ Factory Method Design Pattern
- C++ Abstract Factory Pattern
- C++ Prototype Design Pattern
- C++ Structural Design Patterns
- C++ Facade Design Pattern
- C++ Iterator Design Pattern
- C++ Mediator Design Pattern
- C++ Memento Design Pattern
- C++ Observer Design Pattern
- C++ State Design Pattern
- C++ Strategy Design Pattern
- C++ Template Method Design Pattern
- C++ Visitor Design Pattern
- C++ Behavioural Design Pattern
- C++ File Handling
- C++ Files and Streams
- C++ Reading From File
- C++ Advanced
- C++ Exception Handling
- C++ Dynamic Memory
- C++ Move Semantics
- C++ Namespaces
- C++ Templates
- C++ Preprocessor
- C++ Signal Handling
- C++ Multithreading
- C++ Web Programming
- C++ Socket Programming
- C++ Concurrency
- C++ Advanced Concepts
- C++ Lambda Expression
- C++ nullptr
- C++ unordered_multiset
- C++ Chain of Responsibility
- C++ Structural Design Patterns
- C++ Adapter Pattern
- C++ Bridge Pattern
- C++ Composite Pattern
- C++ Decorator Pattern
- C++ Flyweight Pattern
- C++ Command Pattern
- C++ Proxy Pattern
C++ Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to C++ Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Answer : C
Explaination
Scope resolution (::) is not permitted to be overloaded.
Q 2 - Which data type can be used to hold a wide character in C++?
Answer : C
Explaination
wchar_t is the data type using which we can hold Unicode characters.
Q 3 - We can have varying number of arguments for the overloaded form of () operator.
Answer : A
Explaination
Q 4 - Designer of C++ programming language.
Answer : D
Explaination
Q 5 - What is the output of the following program?
#include<iostream>
using namespace std;
class Base {
public:
void f() {
cout<<"Base\n";
}
};
class Derived:public Base {
public:
void f() {
cout<<"Derived\n";
}
};
main() {
Derived obj;
obj.Base::f();
}
Answer : A
Explaination
The method f() inherited from Base is referred using :: operator.
#include<iostream>
using namespace std;
class Base {
public:
void f() {
cout<<"Base\n";
}
};
class Derived:public Base {
public:
void f() {
cout<<"Derived\n";
}
};
main() {
Derived obj;
obj.Base::f();
}
Q 6 - What is a generic class.
Answer : B
Explaination
Defining a templated class is defining a generic class. Hence functionality of the class is generalized for several types, if applicable.
Q 7 - What is the output of the following program?
#include<iostream>
using namespace std;
main() {
char s[] = "hello", t[] = "hello";
if(s==t)
cout<<"eqaul strings";
}
Answer : C
Explaination
No output, as we are comparing both base addresses and are not same.
#include<iostream>
using namespace std;
main() {
char s[] = "hello", t[] = "hello";
if(s==t)
cout<<"eqaul strings";
}
Answer : D
Explaination
The size of int depends upon the complier i.e. whether it is a 16 bit or 32 bit.
Q 9 - The default executable generation on UNIX for a C++ program is ___
Answer : C
Explaination
a.out is the default name of the executable generated on both the UNIX and Linux operating systems.
Q 10 - What is the output of the following program?
#include<iostream>
using namespace std;
main() {
char s[] = "Fine";
*s = 'N';
cout<<s<<endl;
}
Answer : B
Explaination
*s=N, changes the character at base address to N.
#include<iostream>
using namespace std;
main() {
char s[] = "Fine";
*s = 'N';
cout<<s<<endl;
}