- C# - Home
- C# - Overview
- C# - Environment
- C# - Program Structure
- C# - Basic Syntax
- C# - Data Types
- C# - Type Conversion
- C# - Variables
- C# - Constants
- C# - Operators
- C# - Arithmetic Operators
- C# - Assignment Operators
- C# - Relational Operators
- C# - Logical Operators
- C# - Bitwise Operators
- C# - Miscellaneous Operators
- C# - Operators Precedence
- C# Conditional Statements
- C# - Decision Making
- C# - If
- C# - If Else
- C# - Nested If
- C# - Switch
- C# - Nested Switch
- C# - Switch Expressions
- C# Control Statements
- C# - Loops
- C# - For Loop
- C# - While Loop
- C# - Do While Loop
- C# - Nested Loops
- C# - Break
- C# - Continue
- C# - Foreach Loop
- C# - Goto Statement
- C# OOP & Data Handling
- C# - Encapsulation
- C# - Methods
- C# - Nullables
- C# - Arrays
- C# - Strings
- C# - Structure
- C# - Enums
- C# - Classes
- C# - Inheritance
- C# - Polymorphism
- C# - Operator Overloading
- C# - Interfaces
- C# - Namespaces
- C# - Preprocessor Directives
- C# - Regular Expressions
- C# - Custom Exceptions
- C# - Exception Handling
- C# - File I/O
- C# Advanced Tutorial
- C# - Attributes
- C# - Reflection
- C# - Properties
- C# - Indexers
- C# - Delegates
- C# - Events
- C# - Collections
- C# - Generics
- C# - LINQ
- C# - IEnumerable vs IEnumerator
- C# - Anonymous Methods
- C# - Unsafe Codes
- C# - Tasks and Parallel Programming
- C# - Multithreading
- C# - Extension Methods
- C# - Lambda Expressions
- C# - Async and Await
- C# Modern Features
- C# - Tuples
- C# - Records
- C# - Pattern Matching Enhancements
- C# - Top-level Statements
- C# - Nullable Reference Types
- C# - What's New in C# 11 / 12 / 13
- C# - Global Usings
- C# - File-Scoped Namespaces
- C# Practical & Advanced Usage
- C# - JSON & XML Handling
- C# - Data Serialization & Deserialization
- C# - REST API Calls with Httpclient
- C# - Dependency Injection
- C# - Unit Testing with NUnit, xUnit & MSTest
- C# - Package Management with NuGet
C# Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to C#. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Which of the following is correct about C#?
A - C# is a modern, general-purpose, object-oriented programming language developed by Microsoft.
B - C# was developed by Anders Hejlsberg and his team during the development of .Net Framework.
C - C# is designed for Common Language Infrastructure (CLI).
Answer : D
Explanation
All of the above options are correct.
Q 2 - Which of the following is correct about value type variables in C#?
A - The value types directly contain data.
C - When you declare an int type, the system allocates memory to store the value.
Answer : D
Explanation
All of the above options are correct.
Q 3 - Which of the following converts a type to a 64-bit integer in C#?
Answer : A
Explanation
ToInt64() method converts a type to a 64-bit integer.
Q 4 - Which of the following converts a type to an unsigned long type in C#?
Answer : C
Explanation
ToUInt32() method converts a type to an unsigned long type.
Q 5 - Which of the following access specifier in C# allows a child class to access the member variables and member functions of its base class?
Answer : C
Explanation
Protected access specifier allows a child class to access the member variables and member functions of its base class.
Q 6 - Which of the following property of Array class in C# gets a 32-bit integer, the total number of elements in all the dimensions of the Array?
Answer : C
Explanation
Length gets a 32-bit integer that represents the total number of elements in all the dimensions of the Array.
Q 7 - Which of the following is true about C# enumeration?
A - An enumerated type is declared using the enum keyword.
B - C# enumerations are value data type.
C - Enumeration contains its own values and cannot inherit or cannot pass inheritance.
Answer : D
Explanation
All of the above options are correct.
Answer : A
Explanation
Function overloading is a kind of static polymorphism.
Q 9 - Which of the following preprocessor directive allows generating an error from a specific location in your code in C#?
Answer : D
Explanation
#error − It allows generating an error from a specific location in your code.
Q 10 - The System.SystemException class is the base class for all predefined system exception in C#?
Answer : A
Explanation
The System.SystemException class is the base class for all predefined system exception.