DB2 Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to DB2. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Answer : A

Explanation

Locking services are provided by Locking services component which is known as Internal Resource Lock Manager (IRLM) and manages concurrency issues and dead locks.

Q 2 - Which table space can have one or more tables and can have rows from multiple tables on a single page?

A - Simple Table space

B - Segmented Table space

C - Partitioned Table space

D - None of these

Answer : A

Explanation

A simple table space can contain one or more tables and there is no limit on the number of tables. Rows from multiple tables can be on a single page.

Q 3 - What is the maximum size of a VARCHAR data type in DB2?

A - 256 bytes

B - 1032 bytes

C - 4046 bytes

D - 1064 bytes

Answer : C

Explanation

Varchar data type maximum size is of 4046 bytes.

Q 4 - What does application plan contains?

A - DBRM

B - Package

C - Both A & B

D - None of these

Answer : C

Explanation

Application plan consists of one or more DBRM & application package which is kept in buffer pool during program execution.

Q 5 - In a COBOL-DB2 program where can we declare a cursor?

A - Working Storage Section

B - Procedure Division

C - Linkage Section

D - Both A & B

Answer : D

Explanation

We can declare a cursor either i Working Storage Section or in Procedure Division also.

Q 6 - What is the input to the bind process?

A - DBRM

B - SQL

C - Table Name

D - None of these

Answer : A

Explanation

DBRM is the input to the bind process which is produced in the pre-compile step.

Q 7 - What action DB2 takes when a program abends?

A - Auto Rollback

B - Auto Commit

C - Acquire

D - Release

Answer : A

Explanation

When a program abends in middle of some transaction then DB2 performs a auto rollback.

Q 8 - Exclusive locks are taken for INSERT, UPDATE and DELETE purposes. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 9 - Embedded SQL statements works like normal SQL statements with some minor changes like output of query is directed to pre-defined set of variables which are referred as Host Variables. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This statement is correct.

Q 10 - Which component is used to processes SQL statements and selects the access paths?

A - Buffer Manager

B - Data Manager

C - DB2 Optimizer

D - None of these

Answer : C

Explanation

DB2 optimizer is used to select the access paths & to process the SQL queries.

db2_questions_answers.htm
Advertisements