Creational Design Patterns
- Design Patterns - Factory Pattern
- Abstract Factory Pattern
- Design Patterns - Singleton Pattern
- Design Patterns - Builder Pattern
- Design Patterns - Prototype Pattern
Structural Design Patterns
- Design Patterns - Adapter Pattern
- Design Patterns - Bridge Pattern
- Design Patterns - Filter Pattern
- Design Patterns - Composite Pattern
- Design Patterns - Decorator Pattern
- Design Patterns - Facade Pattern
- Design Patterns - Flyweight Pattern
- Design Patterns - Proxy Pattern
- Chain of Responsibility Pattern
Behavioral Design Patterns
- Design Patterns - Command Pattern
- Design Patterns - Interpreter Pattern
- Design Patterns - Iterator Pattern
- Design Patterns - Mediator Pattern
- Design Patterns - Memento Pattern
- Design Patterns - Observer Pattern
- Design Patterns - State Pattern
- Design Patterns - Strategy Pattern
- Design Patterns - Template Pattern
- Design Patterns - Visitor Pattern
J2EE Design Patterns
- Design Patterns - Null Object Pattern
- Design Patterns - MVC Pattern
- Business Delegate Pattern
- Composite Entity Pattern
- Data Access Object Pattern
- Front Controller Pattern
- Intercepting Filter Pattern
- Service Locator Pattern
- Transfer Object Pattern
Design Patterns Useful Resources
Design Patterns Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Design Patterns Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Which of the following is true about design patterns?
Answer : D
Explanation
Design patterns represent the best practices used by experienced object-oriented software developers. Design patterns are solutions to general problems that software developers faced during software development. These solutions were obtained by trial and error by numerous software developers over quite a substantial period of time.
Q 2 - Which of the following describes the Filter pattern correctly?
A - This pattern builds a complex object using simple objects and using a step by step approach.
B - This pattern refers to creating duplicate object while keeping performance in mind.
Answer : B
Explanation
Filter pattern or Criteria pattern is a design pattern that enables developers to filter a set of objects using different criteria and chaining them in a decoupled way through logical operations.
Q 3 - Which of the following pattern builds a complex object using simple objects and using a step by step approach?
Answer : A
Explanation
Builder Pattern builds a complex object using simple objects and using a step by step approach. This builder is independent of other objects.
Q 4 - Which of the following describes the Interpreter pattern correctly?
A - In this pattern a class represents functionality of another class.
B - This pattern creates a chain of receiver objects for a request.
C - This pattern provides a way to evaluate language grammar or expression.
D - In this pattern a request is wrapped under an object as command and passed to invoker object.
Answer : C
Explanation
Interpreter pattern provides a way to evaluate language grammar or expression. This type of pattern comes under behavioral pattern. This pattern involves implementing an expression interface which tells to interpret a particular context.
Q 5 - Which of the following describes the Mediator pattern correctly?
B - This pattern is used to reduce communication complexity between multiple objects or classes.
C - This pattern is used to restore state of an object to a previous state.
Answer : B
Explanation
This pattern is used to reduce communication complexity between multiple objects or classes.
Q 6 - In which of the following pattern, a class behavior changes based on its state?
Answer : A
Explanation
In State pattern, a class behavior changes based on its state.
Q 7 - Which of the following describes the Service Locator pattern correctly?
D - This pattern is used when we want to locate various services using JNDI lookup.
Answer : D
Explanation
Service Locator pattern, is used when we want to locate various services using JNDI lookup.
Q 8 - Which of the following pattern is used when we want to locate various services using JNDI lookup?
Answer : D
Explanation
Service Locator Pattern is used when we want to locate various services using JNDI lookup.
Q 9 - Which of the following describes the Structural pattern correctly?
C - This type of pattern are specifically concerned with communication between objects.
D - This type of pattern are specifically concerned with the presentation tier.
Answer : B
Explanation
Structural Design Patterns concern class and object composition. Concept of inheritance is used to compose interfaces and define ways to compose objects to obtain new functionalities.
Q 10 - Which of the following is the correct list of entities of Intercepting pattern?
A - Filter, Filter Chain, Target, Client
B - Filter, Target, Filter Manager, Client
Answer : C
Explanation
Filter, Filter Chain, Target, Filter Manager, Client are the entities of Intercepting pattern.