Fundamentals of Science & Technology Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Fundamentals of Science and Technology. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Consider the following statements:

1. INTELSAT was first founded in 1964 by the telecommunication agencies of 18 nations.

2. INTELSAT owns communications satellite.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 2 - In reference to Defence Research and Development Organization (DRDO), the Laser Science and Technology Center is located in

A - Bengaluru

B - Pune

C - Hyderabad

D - Delhi

Answer : D

Explanation

It is an electronics and computer science development laboratory.

Q 3 - In reference to Defence Research and Development Organization (DRDO), the Gas Turbine Research Establishment is located in

A - Bengaluru

B - Agra

C - Mumbai

D - Jodhpur

Answer : A

Explanation

It is an aeronautics development laboratory.

Q 4 - Consider the following statements:

1. Telemedicine is one of the important applications of Space Technology that acts as a catalyst for the societal development.

2. ISRO launched the program Telemedicine in 2001.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

Telemedicine service is made available especially to the remote regions of the country.

Q 5 - In reference to Defence Research and Development Organization (DRDO), the Defence Avionics Research Establishment is located in

A - Bengaluru

B - Agra

C - Mumbai

D - Jodhpur

Answer : A

Explanation

It is an aeronautics development laboratory.

Q 6 - The National Forest Policy was enacted in

A - 1998

B - 1992

C - 1984

D - 2000

Answer : A

Explanation

N/A

Q 7 - Which among the following is used for the identification of sources of soil erosion and deposition?

A - Cobalt-60

B - Strontium-90

C - Caesium-137

D - Gold-198

Answer : C

Explanation

Caesium-137 is an artificially produced radioisotope.

Q 8 - Which among the following has the largest carbon footprint?

A - Coal burning power system

B - Petroleum burning power system

C - Heavy industries

D - Motor vehicles

Answer : A

Explanation

Carbon footprint is the total amount of Carbon dioxide and other greenhouse gases released over the full life cycle of a process of a product.

Q 9 - The Motor Vehicles Act was enacted in

A - 1991

B - 1997

C - 2000

D - 1988

Answer : D

Explanation

N/A

Q 10 - Ministry of Earth Science is set up in

A - 1992

B - 1999

C - 2002

D - 2006

Answer : D

Explanation

The ministry is responsible for the development of atmospheric science, ocean science, and related technology.

Answer : A

Explanation

Cloud seeding is a technique to bring more precipitation.

Q 12 - The Biological Diversity Act was enacted in

A - 1991

B - 1997

C - 2000

D - 2002

Answer : D

Explanation

N/A

Q 13 - Indias first successful nuclear bomb test was named as

A - Smiling Buddha

B - Smiling Krishna

C - Smiling Gandhi

D - Nuclear Drona

Answer : A

Explanation

Smiling Buddha was the code of Pokhran I test.

Q 14 - The range of intermediate-range ballistic missile (IRBM) is

A - 2500 - 5000 km

B - 3000 - 4500 km

C - 4000 6500 km

D - 3500 4500 km

Answer : A

Explanation

N/A

Q 15 - Consider the following statements:

1. The project Rohini was a scientific satellite that put into orbit in July 1980.

2. The project director of Rohini was Dr. APJ Abdul Kalam.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

In 1981, as Dr. Kalam successfully completed the Rohini project, he has been honored with a Padma Bhushan.

Q 16 - Consider the following statements:

1. Brahmos is the first supersonic operational cruise missile in the world.

2. Brahmos cab be launched from multiple platforms such as submarines, ships, aircraft, road mobile and silo, etc.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

The supersonic speed of Brahmos is achieved by a liquid ramjet engine.

Q 17 - Consider the following statements:

1. Technology of DNA fingerprinting is a great help for the researchers of anthropology.

2 With the technology of DNA fingerprinting, anthropologists can identify even the sex (either male or female) of thousands of years old mummies or skeletons.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 18 - Which among the following is used for the industrial gauging?

A - Cobalt-60

B - Strontium-90

C - Caesium-137

D - Gold-198

Answer : B

Explanation

Krypton-85 is also used for the industrial gauging.

Q 19 - Consider the following statements:

1. The National Council for Science and Technology Communication was set up in 1980 to coordinate and integrate science communication.

2. Vigyan Prasar, an autonomous organization of the Department of Science and Technology, was set up in 1989 to coordinate among various scientific institutions.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 20 - Which among the following is used to measure the age of water (up to 50,000 years)?

A - Chlorine-36

B - Carbon-14

C - Lead-210

D - Americium-241

Answer : B

Explanation

Carbon-14 is a naturally occurring radioisotope.

fundamentals_of_science_and_technology_online_quiz.htm
Advertisements