Geography - Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Geography. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - What is the rate of temperature decrease in the troposphere?

A - 5.60 C/km

B - 6.50 C/km

C - 6.00 C/km

D - 5.00 C/km

Answer : B

Explanation

The rate of temperature decrease in the troposphere is known as environmental lapse rate.

Q 2 - Consider the following statements:

1. Tharus is one of the most important tribal groups of Himachal Pradesh.

2. Tharus tribes are mainly cultivators.

Select the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : B

Explanation

Tharus is one of the most important tribal group of Uttar Pradesh and Uttarakhand.

Q 3 - The circumference of the Earth at equator is about

A - 40,075 km

B - 42,475 km

C - 34,355 km

D - 29,857 km

Answer : A

Explanation

N/A

Q 4 - At which one of the following places, the highest temperature recorded?

A - Libya

B - California, USA

C - Sahara Desert

D - Arabian Desert

Answer : B

Explanation

The official highest recorded temperature is 56.70 C (134 F); it had been measured on July 10, 1913 at Greenland Ranch, Death Valley, California, USA.

Q 5 - Which one of the following is the deepest point in Australia?

A - Lake Eyre

B - Lake Amadeus

C - Lake Mackay

D - Lake Sylvester

Answer : A

Explanation

Located in the south region of Australia, lake Eyre is the deepest point in Australia.

Q 6 - In reference to the earthquake, the Telangana region lies in

A - Zone III

B - Zone IV

C - Zone I

D - Zone II

Answer : C

Explanation

Zone I covers the areas with the lowest earthquake risks zone.

Q 7 - The dumping of computer and other computer products releases . gases in the environment.

A - Cadmium, Chromium, & Mercury

B - Beryllium, Lead, & Heptachlor

C - Chromium, Lead, & Plutonium

D - Cadmium, Plutonium, & Mercury

Answer : A

Explanation

Carelessly dumped computer products normally release Beryllium, Cadmium, Chromium, Mercury, Lead, etc. Therefore, the most ideal combination is a.

Q 8 - In reference to Koeppens climatic classification:

The capital letter A means:

A - Tropical climate

B - Warm climate

C - Dry climate

D - Cold climate

Answer : A

Explanation

A refers the Tropical geographic region, where the average temperature of the coldest month is 180 C.

Q 9 - The second industrial policy was introduced during the

A - First five-year plan

B - Second five-year plan

C - Third five-year plan

D - Fourth five-year plan

Answer : B

Explanation

The second industrial policy was introduced in 1956.

Q 10 - Consider the following statements:

1. Water hyacinth (which is an invasive aquatic weed) can purify water, as it can absorb some toxic materials and a number of heavy metals from the water.

2. Oil spills in water can be cleaned with the help of bregoli.

Select the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both 1 & 2

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

Bregoli is a by-product of paper industry.

Q 11 - Consider the following statements:

1. The time period between successive full Moons is measured as one synodic month.

2. Because of the Earths motion around the Sun, the synodic month is about two days longer than the sidereal month.

Select the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Answer : C

Explanation

Pong Dam Lake is located in Himachal Pradesh.

Q 13 - Which one of the following is the breeding ground of Black-necked crane?

A - Tsomoriri

B - Surinsar-Mansar Lakes

C - Vembanad-Kol Wetland

D - Wular Lake

Answer : A

Explanation

Tsomoriri is a freshwater to brackish lake located in Jammu and Kashmir.

Q 14 - Juan de Fuca Ridge is located in

A - Indian Ocean

B - Pacific Ocean

C - Atlantic Ocean

D - Arctic Ocean

Answer : B

Explanation

The Juan de Fuca Ridge is located in the Pacific Ocean along the North American (Pacific) Coast.

Q 15 - Which one of the following states has the highest installed wind power capacity?

A - Andhra Pradesh

B - Tamil Nadu

C - Gujarat

D - Rajasthan

Answer : B

Explanation

Tamil Nadu generates about 29 percent of the total wind power.

Q 16 - Because of the heat, coal gets transformed into

A - Marble

B - Quartzite

C - Schist

D - Graphite

Answer : D

Explanation

Coal is a Sedimentary rock, but because of the heat, it gets transformed into a graphite rock.

Q 17 - Which one of the following is the highest point in Europe?

A - Mt. Olympus

B - Mt. Zugspitze

C - Mont Blanc

D - Mt Elbrus

Answer : D

Explanation

Located in Russia, Mt Elbrus is the highest point in Europe.

Q 18 - Three Mile Island incident is related to

A - France

B - USA

C - Russia

D - Ukraine

Answer : B

Explanation

The Three Mile Island incident was a nuclear plant accident that occurred on March 28, 1979, in Pennsylvania, United States.

Q 19 - What is the number of total Ramsar Wetlands in India?

A - 26

B - 18

C - 21

D - 31

Answer : A

Explanation

Under the scheme on conservation and management of wetlands, there are 26 wetlands in India.

Q 20 - Chandra-Bhaga is the name of:

A - Chenab

B - Jhelum

C - Ravi

D - Beas

Answer : A

Explanation

Chandra and Bhaga are the two main tributaries and they confluence at Tandi. From the confluence point (i.e. Tandi), the river is known as Chenab.

geography_online_quiz.htm
Advertisements