- IMS DB - Home
- IMS DB - Overview
- IMS DB - Structure
- IMS DB - DL/I Terminology
- IMS DB - DL/I Processing
- IMS DB - Control Blocks
- IMS DB - Programming
- IMS DB - Cobol Basics
- IMS DB - DL/I Functions
- IMS DB - PCB Mask
- IMS DB - SSA
- IMS DB - Data Retrieval
- IMS DB - Data Manipulation
- IMS DB - Secondary Indexing
- IMS DB - Logical Database
- IMS DB - Recovery
IMS DB Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to IMS DB Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - What does IMS stand for?
A - Information Management Sub-system
B - Information Management System
Answer : B
Explanation
IMS stands for Information Management System.
Q 2 - What does ACB stands for?
Answer : A
Explanation
ACB stands for Access Control Block.
Q 3 - Which parameter specifies the language in which the application program is written in PSBGEN?
Answer : B
Explanation
The LANG parameter specifies the language in which the application program is written, e.g., COBOL.
Q 4 - Which function is used for recovering the database?
Answer : A
Explanation
'CHKP' code is used for the Checkpoint function. It is used in the recovery features of IMS.
Q 5 - In PCB which field contains the longest possible concatenated key that can be used with the programs view of the database?
Answer : C
Explanation
Key feedback area varies in length from one PCB to another. It contains the longest possible concatenated key that can be used with the programs view of the database.
Answer : A
Explanation
PCB stands for Program Communication Block.
Answer : C
Explanation
To use command codes, specify an asterisk in the 9th position of the SSA and for Enqueue Segment we code Q at 10th position.
Q 8 - When we issue a GU or GN call, the DL/I establishes its parentage at the lowest level segment that is retrieved. If we include a P command code, then the DL/I establishes its parentage at a higher level segment in the hierarchical path. State whether true or false?
Answer : B
Explanation
This is self explanatory.
Q 9 - Sparse sequencing is also known as Sparse Indexing. We can remove some of the index source segments from the index using sparse sequencing with secondary index database. State whether true or false?
Answer : B
Explanation
This is self explanatory.
Answer : A
Explanation
One DBD is generated for a single database.