- Indian Polity - Home
- Indian Polity - Introduction
- Indian Polity - Constitution Formation
- Indian Polity - Constitution Features
- Guiding Values of the Constitution
- Indian Polity - Sources of Constitution
- Polity - How the Constitution Works
- Indian Polity - Union & Its Territory
- Indian Polity - Citizenship
- Indian Polity - Fundamental Rights
- Indian Polity - Directive Principles
- Indian Polity - Fundamental Duties
- Indian Polity - Union Executive
- Indian Polity - Union Legislature
- Indian Polity - Local Government
- Indian Polity - Judiciary
- Indian Polity - Federal System
- Indian Polity - Center State Relation
- Indian Polity - Emergency Provision
- Indian Polity - Elections System
- Indian Polity - Political Parties
- Constitutional Amendments
- Indian - Constitutional Schedules
- Indian Polity - Separation of Powers
- Indian Polity - Parts of Constitution
- Polity - International Organizations
- Indian Polity - Environment & Politics
- Indian Polity - Globalization
- Indian Polity - Popular Movements
- Indian Polity - Foreign Policy
Indian Polity Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Indian Polity. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - The Constituent Assembly drafted a Constitution for an independent India between
A - December 1946 and November 1949
B - November 1946 and December 1949
Answer : A
Explanation
Between December 9, 1946 and November, 26 1949, the Constituent Assembly drafted the Constitution.
Q 2 - Which one of the following Articles of the Indian Constitution makes the provisions to promote international peace and security?
Answer : C
Explanation
Article 51 comes under the Directive Principles of State Policy.
Q 3 - Which among the following Articles of the Constitution of India states that all minorities, religious or linguistic, can set up their own educational institutions in order to preserve and develop their own culture?
Answer : C
Explanation
N/A
Q 4 - In which of the following year, the election commission started using the EVMs in election throughout the country?
Answer : A
Explanation
N/A
Q 5 - The membership of Rajya Sabha is restricted by the Constitution to a maximum of 250 members.
Answer : C
Explanation
However, at present, the maximum strength of Raya Sabha is 245 de facto.
Q 6 - The Federal Court of India, set up under the provision of Government of India Act, 1935, inaugurated at
Answer : A
Explanation
The First Chief Justice of the Federal Court was Sir Mauric Gwyer.
Q 7 - In which of the following Years, the Scheduled Castes and the Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act was passed?
Answer : A
Explanation
An Act was implemented to prevent the commission of offences of atrocities if any practiced against the members of the Scheduled Castes and the Scheduled Tribes.
Q 8 - The right to safe and clean drinking water is recognized as a Fundamental Right under
Answer : A
Explanation
Article 21 read as - No person shall be deprived of his life or personal liberty except according to procedure established by law.
Q 9 - Right to health, Right to shelter etc. are the issues that were originally not mentioned in the Constitution of India that members of the Constituent Assembly had presented in 1949. But the Apex court in India has recently ruled that these rights come under the extended meaning of the Right to life and incorporated under
Answer : B
Explanation
N/A
Q 10 - Which one of the following statements is not true about the distinguishing feature of a federal government?
A - Governmental power is distributed among different tiers of the government
B - Central government gives some powers to the provincial governments
C - State government has powers of its own for which it is not answerable to the central government
D - Central government can pass on orders to the provincial government
Answer : C
Explanation
N/A
Q 11 - Which one of the following statements does not correctly describe the features of a pressure group?
A - The pressure groups promote interest of one section of the society
B - The pressure groups exercise power without much responsibility
C - They do not face elections and are not accountable to the people
Answer : D
Explanation
N/A
Q 12 - Long Walk to Freedom is an autobiography of one of the greatest persons of the twentieth century namely
Answer : C
Explanation
N/A
Q 13 - Which one of the following statements explains the Principle of Proportionate Justice?
A - It gives priority to individuals equality in the society
B - It declares that the people should get the same reward for the same work
C - It requires recognition of different efforts and skills while determining rewards and burdens
D - Individuals liberty is inviolable and the state has no business to interfere
Answer : C
Explanation
N/A
Q 14 - Which one of the following statements does not explain the western form of secularism?
Answer : C
Explanation
N/A
Q 15 - Who among the following social theorists argued that the people who use force to achieve their goals constituted the governing elites and are the Lions of the societies?
Answer : C
Explanation
N/A
Q 16 - Which one of the following countries has recently turned to democratic by abolishing the Monarchies system?
Answer : A
Explanation
N/A
Q 17 - How many seats are reserved for Women in local bodies election?
Answer : D
Explanation
N/A
Q 18 - Which one of the following statements is not correct about the President of India?
B - He is supreme commander of Indian army
Answer : C
Explanation
N/A
Q 19 - The idea of starting the Constitution of India with a preamble was adopted by the constituent assembly form
Answer : C
Explanation
N/A
Answer : C
Explanation
N/A