Java Operators

Java Control Statements

Object Oriented Programming

Java Built-in Classes

Java File Handling

Java Error & Exceptions

Java Multithreading

Java Synchronization

Java Networking

Java Collections

Java Interfaces

Java Data Structures

Java Collections Algorithms

Advanced Java

Java Miscellaneous

Java APIs & Frameworks

Java Class References

Java Useful Resources

Java 8 Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Java 8. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Answer : A

Explanation

System.out::println method is a static method reference to println method of out object of System class.

Q 2 - Which of the following functional interface represents an operation that accepts a single double-valued argument and returns no result?

A - BooleanSupplier

B - Consumer<T>

C - DoubleBinaryOperator

D - DoubleConsumer

Answer : D

Explanation

DoubleConsumer functional interface represents an operation that accepts a single double-valued argument and returns no result.

Q 3 - Which of the following functional interface represents a supplier of int-valued results?

A - IntConsumer

B - IntFunction<R>

C - IntPredicate

D - IntSupplier

Answer : D

Explanation

IntPredicate functional interface represents a supplier of int-valued results.

Q 4 - Which of the following functional interface represents a function that accepts a long-valued argument and produces an int-valued result?

A - LongToDoubleFunction

B - LongToIntFunction

C - LongUnaryOperator

D - ObjDoubleConsumer<T>

Answer : B

Explanation

LongToIntFunction functional interface represents a function that accepts a long-valued argument and produces an int-valued result.

Q 5 - Which of the following functional interface represents a function that produces an int-valued result?

A - ToDoubleBiFunction<T,U>

B - ToDoubleFunction<T>

C - ToIntBiFunction<T,U>

D - ToIntFunction<T>

Answer : D

Explanation

ToIntFunction<T> functional interface represents a function that produces an int-valued result.

Q 6 - Which of the following functional interface represents an operation on a single operand that produces a result of the same type as its operand?

A - ToLongBiFunction<T,U>

B - ToLongFunction<T>

C - UnaryOperator<T>

D - ToIntFunction<T>

Answer : C

Explanation

UnaryOperator<T> functional interface represents an operation on a single operand that produces a result of the same type as its operand.

Q 7 - Which of the following API represents a specialized date-time API to deal with various timezones in java8?

A - Local

B - Zoned

C - Both of the above.

D - None of the above.

Answer : B

Explanation

Zoned − Specialized date-time API to deal with various timezones.

Q 8 - Which of the following method of Base64 class returns a Base64.Encoder that encodes using the MIME type base64 encoding scheme?

A - getDecoder()

B - getEncoder()

C - getMimeDecoder()

D - getMimeEncoder

Answer : D

Explanation

getMimeEncoder() method of Base64 class returns a Base64.Encoder that encodes using the MIME type base64 encoding scheme.

Q 9 - A method reference is described using :: (double colon) symbol.

A - false

B - true

Answer : B

Explanation

A method reference is described using :: (double colon) symbol.

Q 10 - In which of the following type of Base64 encoding, Output is mapped to a set of characters lying in A-Za-z0-9+/?

A - Simple

B - URL

C - MIME

D - None of the above.

Answer : A

Explanation

Simple − Output is mapped to a set of characters lying in A-Za-z0-9+/.

java8_questions_answers.htm
Advertisements