Java Operators

Java Control Statements

Object Oriented Programming

Java Built-in Classes

Java File Handling

Java Error & Exceptions

Java Multithreading

Java Synchronization

Java Networking

Java Collections

Java Interfaces

Java Data Structures

Java Collections Algorithms

Advanced Java

Java Miscellaneous

Java APIs & Frameworks

Java Class References

Java Useful Resources

Java 8 Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Java 8. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Which of the following functional interface represents an operation that accepts two input arguments, and returns no result?

A - BiConsumer<T,U>

B - BiFunction<T,U,R>

C - BinaryOperator<T>

D - BiPredicate<T,U>

Answer : A

Explanation

BiConsumer<T,U> functional interface represents an operation that accepts two input arguments, and returns no result.

Q 2 - Which of the following functional interface represents a predicate of one double-valued argument?

A - DoubleFunction<R>

B - DoublePredicate

C - DoubleSupplier

D - DoubleToIntFunction

Answer : B

Explanation

DoublePredicate functional interface represents a predicate (Boolean-valued function) of one double-valued argument.

Q 3 - Which of the following functional interface represents an operation that accepts a single int-valued argument and returns no result?

A - IntConsumer

B - IntFunction<R>

C - IntPredicate

D - IntSupplier

Answer : A

Explanation

IntConsumer functional interface represents an operation that accepts a single int-valued argument and returns no result.

Q 4 - Which of the following functional interface represents a function that accepts a long-valued argument and produces an int-valued result?

A - LongToDoubleFunction

B - LongToIntFunction

C - LongUnaryOperator

D - ObjDoubleConsumer<T>

Answer : B

Explanation

LongToIntFunction functional interface represents a function that accepts a long-valued argument and produces an int-valued result.

Q 5 - Which of the following functional interface represents a function that accepts two arguments and produces a long-valued result?

A - ToLongBiFunction<T,U>

B - ToLongFunction<T>

C - UnaryOperator<T>

D - ToIntFunction<T>

Answer : A

Explanation

ToLongBiFunction<T,U> functional interface represents a function that accepts two arguments and produces a long-valued result.

Answer : B

Explanation

The 'map' method is used to map each element to its corresponding result.

Q 8 - Which of the following method of Base64 class returns a Base64.Encoder that encodes using the MIME type base64 encoding scheme?

A - getDecoder()

B - getEncoder()

C - getMimeDecoder()

D - getMimeEncoder

Answer : D

Explanation

getMimeEncoder() method of Base64 class returns a Base64.Encoder that encodes using the MIME type base64 encoding scheme.

Q 9 - A method reference is described using :: (double colon) symbol.

A - false

B - true

Answer : B

Explanation

A method reference is described using :: (double colon) symbol.

Q 10 - The new date-time API in java 8 is immutable and does not have setter methods.

A - true

B - false

Answer : A

Explanation

The new date-time API in java 8 is immutable and does not have setter methods.

java8_questions_answers.htm
Advertisements