JCL Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to JCL Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - On how many byte records JCL statements are coded?

A - 16

B - 44

C - 80

D - 32

Answer : C

Explanation

JCL statements are coded on 80 bytes records.

Answer : B

Explanation

To specify the output destination for the system and Job messages when the job is complete. Syntax : MSGCLASS = CLASS

Q 3 - What will happen to Step2 if Step1 executes with RC=0?

//TXXXXXX JOB (XXXXX), XXXX
//STEP1 EXEC PGM = PR1
//STEP2 EXEC PGM = PR2, COND = (0, EQ, STEP1)

A - Step2 will be bypassed

B - Step2 will be executed

C - None of these

Answer : A

Explanation

It will read the condition on step2 as 0 EQUAL 0, which is true, so step will be bypassed. If condition is true then the step will be bypassed.

Q 4 - When the procedure is separated out from the JCL and coded in a different data store, it is called a Cataloged Procedure. A PROC statement is not mandatory to be coded in a cataloged procedure. State whether true or false?

A - True

B - False

Answer : A

Explanation

This statement is correct.

Q 5 - RESTART parameter is coded in the JOB or EXEC statement and it helps in manual restart of the JOB/STEP after the job failure. State whether true or false?

A - True

B - False

Answer : A

Explanation

This statement is correct.

Q 6 - Which utility is used a dummy utility?

A - IEBGENER

B - IEBCOPY

C - IEBCOMPR

D - IEFBR14

Answer : D

Explanation

IEFBR14 is no operation utility. Used to return control to user and terminate. It is usually used to create empty dataset or delete an existing dataset.

Q 7 - The GDG versions can have same or different DCB parameters. An initial model DCB can be defined to be used by all versions, but it can be overridden when creating new versions. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 8 - What will be the output of following JCL which is calling a catalog procedure?

//TXXXXXJ  JOB ,, NOTIFY = &SYSUID, CLASS = A, MSGCLASS = X
//    JCLLIB  ORDER=XXXXX.PROC.LIBRARY
//DATA1 EXEC PROC = PROC1, TIME = 3

A - TIME parameter inside PROC1 will not be overridden

B - TIME parameter coded in PROCEDURE PROC1 will be replaced with TIME parameter overridden in the JCL i.e TIME = 3

C - It will give abend

D - None of these

Answer : B

Explanation

We are overriding the TIME parameter inside PROC1.

Q 9 - Which parameters we use in a JOB statement?

A - Positional

B - Keyword

C - In-Stream

D - Both A & B

Answer : D

Explanation

We use positional and keyword parameters in a job statement.

Q 10 - Which parameter is use to declare the name of dataset in DD statement?

A - DS

B - NAME

C - DSN

D - MARK

Answer : C

Explanation

DSN is used to declare the name of dataset in a DD statement.

jcl_questions_answers.htm
Advertisements