- Medieval Indian History - Home
- Kingdoms of North India
- The Rajputs
- The Invaders
- Delhi Sultanate
- The Khilji Sultans
- Tughlaq Sultans
- Lodi Sultans
- New Kingdoms
- Religion
- The Sikh Movement
- Babur’s Advent into India
- Major Battles
- Significance of Babur's Conquest
- Humayun’s Conquest
- Humayun’s Downfall
- Sur Empire
- Akbar the Great
- Early Phase of Akbar’s Reign
- Expansion of Mughal Empire
- Akbar’s Administrative System
- Akbar’s Organization of Government
- Akbar’s Relation with Neighbours
- Rebels during Mughal Empire
- Deccan & South India
- Conquest of South – I
- Conquest of South – II
- Deccan’s Cultural Contribution
- Political Development Mughals
- Nur Jahan
- Shah Jahan’s Rebel
- Mughals’ Foreign Policy
- Mansabdari System
- Social Life under the Mughals
- Nobles & Zamindars
- Trade & Commerce
- Mughals’ Cultural Developments
- Language, Literature & Music
- Religious Ideas & Beliefs
- Problems of Succession
- Aurangzeb’s Reign & Religious Policy
- North-East India
- Popular Revolts & Movements
- Rise of Maratha
- Administrative System of Shivaji
- Aurangzeb & Deccani States
- Reference and Disclaimer
Medieval Indian History - Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Medieval Indian History. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Bidar Kingdom was founded by
Answer : A
Explanation
Amir Ali Barid had founded Bidar kingdom in 1526-27.
Q 2 - In reference to Akbars governance, Mir Bakshi used to be
A - Head of the revenue department
Answer : B
Explanation
N/A
Q 3 - Diwan-i-Khairat was related to
Answer : C
Explanation
N/A
Q 4 - In reference to Mughals mansabdari system, consider the following statements:
1. Mansabdars were paid through revenue assignments (i.e. Jagirs).
2. Mansabdari system had four scale gradation.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : A
Explanation
It had three scale gradation system.
Q 5 - Firoz established Diwan-i-Khairat with the purpose to make provision for the
Answer : A
Explanation
N/A
Q 6 - In reference to Sher Shahs governance, Rasalatmuhtasib means
Answer : C
Explanation
N/A
Q 7 - Consider the following statements:
1. Mohammad-bin Tughlaq moved his capital from Delhi to Devagiri.
2. Mohammad-bin Tughlaq introduced the token money.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Explanation
Mohammad-bin Tughlaq introduced the copper coins, which face value was the same as of the silver coins.
Q 8 - In which year, Akbar led the foundation of Fatehpur Sikri?
Answer : C
Explanation
N/A
Q 9 - In reference to Mughals administration, Qazi ul Quzat means
B - Headed the judiciary department
Answer : B
Explanation
N/A
Answer : D
Explanation
Akbar defeated Yusufzai Tribes.