- Modern Indian History - Home
- Decline of Mughal Empire
- Bahadur Shah I
- Jahandar Shah
- Farrukh Siyar
- Muhammad Shah
- Nadir Shah’s Outbreak
- Ahmed Shah Abdali
- Causes of Decline of Mughal Empire
- South Indian States in 18th Century
- North Indian States in 18th Century
- Maratha Power
- Economic Conditions in 18th Century
- Social Conditions in 18th Century
- Status of Women
- Arts and Paintings
- Social Life
- The Beginnings of European Trade
- The Portuguese
- The Dutch
- The English
- East India Company (1600-1744)
- Internal Organization of Company
- Anglo-French Struggle in South India
- The British Conquest of India
- Mysore Conquest
- Lord Wellesley (1798-1805)
- Lord Hastings
- Consolidation of British Power
- Lord Dalhousie (1848-1856)
- British Administrative Policy
- British Economic Policies
- Transport and Communication
- Land Revenue Policy
- Administrative Structure
- Judicial Organization
- Social and cultural Policy
- Social and Cultural Awakening
- The Revolt of 1857
- Major Causes of 1857 Revolt
- Diffusion of 1857 Revolt
- Centers of 1857 Revolt
- Outcome of 1857 Revolt
- Criticism of 1857 Revolt
- Administrative Changes After 1858
- Provincial Administration
- Local Bodies
- Change in Army
- Public Service
- Relations with Princely States
- Administrative Policies
- Extreme Backward Social Services
- India & Her Neighbors
- Relation with Nepal
- Relation with Burma
- Relation with Afghanistan
- Relation with Tibet
- Relation with Sikkim
- Relation with Bhutan
- Economic Impact of British Rule
- Nationalist Movement (1858-1905)
- Predecessors of INC
- Indian National Congress
- INC & Reforms
- Religious & Social Reforms
- Religious Reformers
- Women’s Emancipation
- Struggle Against Caste
- Nationalist Movement (1905-1918)
- Partition of Bengal
- Indian National Congress (1905-1914)
- Muslim & Growth Communalism
- Home Rule Leagues
- Struggle for Swaraj
- Gandhi Assumes Leadership
- Jallianwalla Bagh Massacre
- Khilafat & Non-Cooperation
- Second Non-Cooperation Movement
- Civil Disobedience Movement II
- Government of India Act (1935)
- Growth of Socialist Ideas
- National Movement World War II
- Post-War Struggle
- Clement Attlee’s Declaration
- Reference & Disclaimer
Modern Indian History - Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Modern Indian History. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - In whose viceroyalty, the First Round Table Conference was boycotted?
Answer : D
Explanation
In 1930, the First Round Table Conference took place.
Q 2 - No-chowkidara tax campaign initiated in
Answer : C
Explanation
Anti-chowkidara and anti-union-board tax campaign were initiated in Bengal.
Answer : C
Explanation
N/A
Q 4 - Subhash Chandra Bose was elected as the President of Indian National Congress in
Answer : B
Explanation
Subhash Chandra Bose was elected as the President of Indian National Congress at Hirapur Session in 1938.
Q 5 - Madras Hindu Association was founded by
Answer : D
Explanation
Madras Hindu Association was founded in 1892.
Q 6 - After the second Anglo Sikh war, who did become the first Chief Commissioner of Punjab?
Answer : A
Explanation
The second Anglo Sikh war fought in 1948-49.
Q 7 - In the Battle of Plassey, British East India Company defeated the Nawab of Bengal. British won because Jagat Seth betrayed Jagat Seth was
Answer : D
Explanation
N/A
Q 8 - Reference to Gandhi Jis agitation, arrange the following in chronology
1. Champaran Satyagraha
2. Kheda Satyagraha
3. Ahmedabad Satyagraha
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : A
Explanation
Champaran Satyagraha (1916), Kheda Satyagraha (1918), and Ahmedabad Satyagraha (1918).
Q 9 - In reference to 1857 revolt, who had controlled the revolt in Jhansi?
Answer : A
Explanation
N/A
Q 10 - Who among the following had killed Curzon Wyllie?
Answer : D
Explanation
In 1909, Dhingra killed Curzon Wyllie.