- Node.js - Home
- Node.js - Introduction
- Node.js - Environment Setup
- Node.js - First Application
- Node.js - REPL Terminal
- Node.js - Command Line Options
- Node.js - Package Manager (NPM)
- Node.js - Callbacks Concept
- Node.js - Upload Files
- Node.js - Send an Email
- Node.js - Events
- Node.js - Event Loop
- Node.js - Event Emitter
- Node.js - Debugger
- Node.js - Global Objects
- Node.js - Console
- Node.js - Process
- Node.js - Scaling Application
- Node.js - Packaging
- Node.js - Express Framework
- Node.js - RESTFul API
- Node.js - Buffers
- Node.js - Streams
- Node.js - File System
- Node.js MySQL
- Node.js - MySQL Get Started
- Node.js - MySQL Create Database
- Node.js - MySQL Create Table
- Node.js - MySQL Insert Into
- Node.js - MySQL Select From
- Node.js - MySQL Where
- Node.js - MySQL Order By
- Node.js - MySQL Delete
- Node.js - MySQL Update
- Node.js - MySQL Join
- Node.js MongoDB
- Node.js - MongoDB Get Started
- Node.js - MongoDB Create Database
- Node.js - MongoDB Create Collection
- Node.js - MongoDB Insert
- Node.js - MongoDB Find
- Node.js - MongoDB Query
- Node.js - MongoDB Sort
- Node.js - MongoDB Delete
- Node.js - MongoDB Update
- Node.js - MongoDB Limit
- Node.js - MongoDB Join
- Node.js Modules
- Node.js - Modules
- Node.js - Built-in Modules
- Node.js - Utility Modules
- Node.js - Web Module
Node.js Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Node.js Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Which of the following is true about Node.JS?
A - Node.js is a JavaScript based framework/platform built on Google Chrome's JavaScript V8 Engine.
Answer : D
Explanation
Node.js is a very powerful JavaScript based framework/platform built on Google Chrome's JavaScript V8 Engine. It is used to delevop I/O intensive web applications like video streaming sites, single page applications and other web application. Node.js is open source, completely free, and used by thousands of developers around the world.
Q 2 - Which of the following command will show version of npm?
Answer : A
Explanation
Executing $ npm --version command will show the version of npm instance.
Q 3 - Which of the following code gets length of a buffer buf?
Answer : A
Explanation
buf.length returns size of a node buffer in bytes.
Q 4 - Which method of fs module is used to write a file?
A - fs.write(path, flags[, mode], callback)
B - fs.writeFile(path, flags[, mode], callback)
Answer : B
Explanation
fs.writeFile(path, flags[, mode], callback) is the method which is used to write a file.
Q 5 - Which of the following is true about __dirname global object?
B - The __dirname represents the resolved absolute path of code file.
Answer : A
Explanation
The __dirname represents the name of the directory that the currently executing script resides in.
Q 6 - Which of the following code prints process version?
A - console.log('Current version: ' + process.version());
B - console.log('Current version: ' + process.version);
C - console.log('Current version: ' + process.getVersion());
Answer : B
Explanation
process.version can be used to get the current process version.
Q 7 - Which of the following code print the platform of operating system?
A - console.log('platform : ' + os.platform);
B - console.log('platform : ' + os.platform());
Answer : B
Explanation
os.platform() returns the operating system platform.
Answer : A
Explanation
net.isIP(input) tests if input is an IP address. Returns 0 for invalid strings, returns 4 for IP version 4 addresses, and returns 6 for IP version 6 addresses.
Q 9 - What REST stands for?
A - REpresentational State Transfer
B - Resource Efficient State Transfer
Answer : A
Explanation
REST stands for REpresentational State Transfer.
Q 10 - A stream fires finish event when all data has been flushed to underlying system.
Answer : A
Explanation
A stream fires finish event when all data has been flushed to underlying system.