- Perl - Home
- Perl - Introduction
- Perl - Environment
- Perl - Syntax Overview
- Perl - Data Types
- Perl - Variables
- Perl - Scalars
- Perl - Arrays
- Perl - Hashes
- Perl - IF...ELSE
- Perl - Loops
- Perl - Operators
- Perl - Date & Time
- Perl - Subroutines
- Perl - References
- Perl - Formats
- Perl - File I/O
- Perl - Directories
- Perl - Error Handling
- Perl - Special Variables
- Perl - Coding Standard
- Perl - Regular Expressions
- Perl - Sending Email
- Perl - Socket Programming
- Perl - Object Oriented
- Perl - Database Access
- Perl - CGI Programming
- Perl - Packages & Modules
- Perl - Process Management
- Perl - Embedded Documentation
- Perl - Functions References
- Perl Useful Resources
- Perl - Questions and Answers
- Perl - Quick Guide
- Perl - Cheatsheet
- Perl - Useful Resources
- Perl - Discussion
Perl Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Perl. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Which of the following correctly describes scalar data types in Perl?
A - These are simple variables. They are preceded by a dollar sign ($).
B - These are ordered lists of scalars that you access with a numeric index which starts with 0.
C - These are unordered sets of key/value pairs that you access using the keys as subscripts.
Answer : A
Explanation
Scalars are simple variables. They are preceded by a dollar sign ($). A scalar is either a number, a string, or a reference. A reference is actually an address of a variable, which we will see in the upcoming chapters.
Q 2 - In which of the following variable context, assignment to an array or a hash evaluates the right-hand side in a list context?
Answer : B
Explanation
List − Assignment to an array or a hash evaluates the right-hand side in a list context.
Q 3 - Which of the following is correct about Hashes?
A - A hash is a set of key/value pairs.
Answer : D
Explanation
All of the above options are correct.
Q 4 - Which of the following statement terminates the loop statement and transfers execution to the statement immediately following the loop?
Answer : B
Explanation
last statement − Terminates the loop statement and transfers execution to the statement immediately following the loop.
Q 5 - Which of the following statement repeats a statement or group of statements while a given condition is true. It tests the condition before executing the loop body?
Answer : A
Explanation
while loop − Repeats a statement or group of statements while a given condition is true. It tests the condition before executing the loop body.
Q 6 - Which of the following operator returns true if the left argument is stringwise equal to the right argument?
Answer : A
Explanation
eq − Returns true if the left argument is stringwise equal to the right argument.
Q 7 - Which of the following operator returns a list of values counting (up by ones) from the left value to the right value?
Answer : C
Explanation
.. − The range operator .. returns a list of values counting (up by ones) from the left value to the right value.
Q 8 - Which of the following is true about my operator?
B - Outside confined region , my variable cannot be used or accessed.
Answer : C
Explanation
The my operator confines a variable to a particular region of code in which it can be used and accessed. Outside that region, this variable cannot be used or accessed.
Q 9 - Which of the following is true about Perl references?
B - Because of its scalar nature, a reference can be used anywhere, a scalar can be used.
Answer : C
Explanation
Both of the above options are correct.
Q 10 - Which of the following function disassociate the filehandle from the corresponding file?
Answer : A
Explanation
close − To close a filehandle, and therefore disassociate the filehandle from the corresponding file, you use the close function. This flushes the filehandle's buffers and closes the system's file descriptor.