- PHP - Home
- PHP - Roadmap
- PHP - Introduction
- PHP - Installation
- PHP - History
- PHP - Features
- PHP - Syntax
- PHP - Hello World
- PHP - Comments
- PHP - Variables
- PHP - Echo/Print
- PHP - var_dump
- PHP - $ and $$ Variables
- PHP - Constants
- PHP - Magic Constants
- PHP - Data Types
- PHP - Type Casting
- PHP - Type Juggling
- PHP - Strings
- PHP - Boolean
- PHP - Integers
- PHP - Files & I/O
- PHP - Maths Functions
- PHP - Heredoc & Nowdoc
- PHP - Compound Types
- PHP - File Include
- PHP - Date & Time
- PHP - Scalar Type Declarations
- PHP - Return Type Declarations
- PHP - Operators
- PHP - Arithmetic Operators
- PHP - Comparison Operators
- PHP - Logical Operators
- PHP - Assignment Operators
- PHP - String Operators
- PHP - Array Operators
- PHP - Conditional Operators
- PHP - Spread Operator
- PHP - Null Coalescing Operator
- PHP - Spaceship Operator
- PHP Control Statements
- PHP - Decision Making
- PHP - If…Else Statement
- PHP - Switch Statement
- PHP - Loop Types
- PHP - For Loop
- PHP - Foreach Loop
- PHP - While Loop
- PHP - Do…While Loop
- PHP - Break Statement
- PHP - Continue Statement
- PHP Arrays
- PHP - Arrays
- PHP - Indexed Array
- PHP - Associative Array
- PHP - Multidimensional Array
- PHP - Array Functions
- PHP - Constant Arrays
- PHP Functions
- PHP - Functions
- PHP - Function Parameters
- PHP - Call by value
- PHP - Call by Reference
- PHP - Default Arguments
- PHP - Named Arguments
- PHP - Variable Arguments
- PHP - Returning Values
- PHP - Passing Functions
- PHP - Recursive Functions
- PHP - Type Hints
- PHP - Variable Scope
- PHP - Strict Typing
- PHP - Anonymous Functions
- PHP - Arrow Functions
- PHP - Variable Functions
- PHP - Local Variables
- PHP - Global Variables
- PHP Superglobals
- PHP - Superglobals
- PHP - $GLOBALS
- PHP - $_SERVER
- PHP - $_REQUEST
- PHP - $_POST
- PHP - $_GET
- PHP - $_FILES
- PHP - $_ENV
- PHP - $_COOKIE
- PHP - $_SESSION
- PHP File Handling
- PHP - File Handling
- PHP - Open File
- PHP - Read File
- PHP - Write File
- PHP - File Existence
- PHP - Download File
- PHP - Copy File
- PHP - Append File
- PHP - Delete File
- PHP - Handle CSV File
- PHP - File Permissions
- PHP - Create Directory
- PHP - Listing Files
- Object Oriented PHP
- PHP - Object Oriented Programming
- PHP - Classes and Objects
- PHP - Constructor and Destructor
- PHP - Access Modifiers
- PHP - Inheritance
- PHP - Class Constants
- PHP - Abstract Classes
- PHP - Interfaces
- PHP - Traits
- PHP - Static Methods
- PHP - Static Properties
- PHP - Namespaces
- PHP - Object Iteration
- PHP - Encapsulation
- PHP - Final Keyword
- PHP - Overloading
- PHP - Cloning Objects
- PHP - Anonymous Classes
- PHP Web Development
- PHP - Web Concepts
- PHP - Form Handling
- PHP - Form Validation
- PHP - Form Email/URL
- PHP - Complete Form
- PHP - File Inclusion
- PHP - GET & POST
- PHP - File Uploading
- PHP - Cookies
- PHP - Sessions
- PHP - Session Options
- PHP - Sending Emails
- PHP - Sanitize Input
- PHP - Post-Redirect-Get (PRG)
- PHP - Flash Messages
- PHP AJAX
- PHP - AJAX Introduction
- PHP - AJAX Search
- PHP - AJAX XML Parser
- PHP - AJAX Auto Complete Search
- PHP - AJAX RSS Feed Example
- PHP XML
- PHP - XML Introduction
- PHP - Simple XML Parser
- PHP - SAX Parser Example
- PHP - DOM Parser Example
- PHP Login Example
- PHP - Login Example
- PHP - Facebook Login
- PHP - Paypal Integration
- PHP - MySQL Login
- PHP Advanced
- PHP - MySQL
- PHP.INI File Configuration
- PHP - Array Destructuring
- PHP - Coding Standard
- PHP - Regular Expression
- PHP - Error Handling
- PHP - Try…Catch
- PHP - Bugs Debugging
- PHP - For C Developers
- PHP - For PERL Developers
- PHP - Frameworks
- PHP - Core PHP vs Frame Works
- PHP - Design Patterns
- PHP - Filters
- PHP - JSON
- PHP - Exceptions
- PHP - Special Types
- PHP - Hashing
- PHP - Encryption
- PHP - is_null() Function
- PHP - System Calls
- PHP - HTTP Authentication
- PHP - Swapping Variables
- PHP - Closure::call()
- PHP - Filtered unserialize()
- PHP - IntlChar
- PHP - CSPRNG
- PHP - Expectations
- PHP - Use Statement
- PHP - Integer Division
- PHP - Deprecated Features
- PHP - Removed Extensions & SAPIs
- PHP - PEAR
- PHP - CSRF
- PHP - FastCGI Process
- PHP - PDO Extension
- PHP - Built-In Functions
PHP Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to PHP. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Which of the following is correct about PHP?
C - You add, delete, modify elements within your database thru PHP.
Answer : D
Explanation
All of the above options are correct.
Q 2 - Which of the following type of variables are named and indexed collections of other values?
Answer : B
Explanation
Arrays: are named and indexed collections of other values.
Q 3 - Which of the following is correct about constants?
A - To define a constant you have to use define() function.
B - To retrieve the value of a constant, you have to simply specify its name.
Answer : C
Explanation
Both of the above options are correct.
Q 4 - Which of the following keyword causes the loop to skip the remainder of its body and immediately retest its condition prior to reiterating?
Answer : B
Explanation
continue causes the loop to skip the remainder of its body and immediately retest its condition prior to reiterating.
Q 5 - Which of the following variable is used for the PHP script name?
Answer : A
Explanation
The PHP default variable $_PHP_SELF is used for the PHP script name and when you click "submit" button then same PHP script will be called.
Q 6 - Which of the following function returns selected parts of an array?
Answer : D
Explanation
array_slice() − Returns selected parts of an array.
Q 7 - Which of the following is used to access session variables in PHP?
Answer : B
Explanation
Session variables are stored in associative array called $_SESSION[]. These variables can be accessed during lifetime of a session.
Q 8 - Which of the following is an associative array of variables passed to the current script via HTTP cookies?
Answer : C
Explanation
$_COOKIE − An associative array of variables passed to the current script via HTTP cookies.
Q 9 - Which of the following gives a string containing PHP script file name in which it is called?
Answer : A
Explanation
$_PHP_SELF − A string containing PHP script file name in which it is called.
Q 10 - Which of the following method acts as a constructor function in a PHP class?
Answer : B
Explanation
PHP provides a special function called __construct() to define a constructor. You can pass as many as arguments you like into the constructor function.