Physics Part 1 Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Physics. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Rainbow forms because of

A - Refraction

B - Reflection

C - Diffraction

D - a & b

Answer : D

Explanation

N/A

Q 3 - The sound frequency lesser than the audible range i.e. (20 Hz) is known as

A - Ultrasonic

B - Infrasonic

C - Hypersonic

D - Hyposonic

Answer : B

Explanation

Anything less than the frequencies of audible sound is known as infrasonic.

Q 4 - Which among the following can be considered as an ideal black body?

A - Coal

B - A black cat

C - A pin hole in a wall

D - Naturally occurring black materials

Answer : C

Explanation

N/A

Q 5 - Consider the following statements:

1. The temperature of a gas is characteristically a measure of the average translational kinetic energy of the molecules.

2. In a hot gas, the molecules move slower in comparison to a cold gas.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : A

Explanation

In a hot gas, the molecules move faster in comparison to a cold gas.

Answer : A

Explanation

N/A

Q 7 - The process by which heat transfer by mass motion of fluid such as air or water is known as

A - Conduction

B - Convection

C - Radiation

D - Reflection

Answer : B

Explanation

N/A

Q 8 - Which of the following waves is used in SONAR?

A - Audible sound wave

B - Radio wave

C - Infrasonic wave

D - Ultrasonic wave

Answer : D

Explanation

N/A

Q 9 - If a person is standing on a wheel, which is spinning at a certain speed; after sometime, he opens both the arms resultantly

A - The angular velocity will decrease

B - The angular velocity will increase

C - The angular velocity will remain same

D - Wheel will be stop

Answer : A

Explanation

N/A

Q 10 - Normal tube light filled with

A - Mercury vapor

B - Argon

C - Xenon

D - A, B, & C

Answer : D

Explanation

A fluorescent lamp tube is filled with mixture of mercury vapor, argon, xenon, etc.

Q 11 - Which among the following is not a scalar?

A - Mass

B - Speed

C - Volume

D - Velocity

Answer : D

Explanation

Velocity is a vector.

Q 12 - Consider the following statements:

1. Warm soup is tasty because of high temperature; the surface tension remains high.

2. The warm soup spreads all over the tongue and gives good test.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : B

Explanation

Warm soup is tasty because of high temperature; the surface tension remains low.

Q 13 - The Branch of Physics that studies the production and properties of sound is known as:

A - Atomic Physics

B - Geophysics

C - Acoustics

D - Cryogenics

Answer : C

Explanation

Acoustics is the study of sound including its production and properties.

Q 14 - Consider the following statements:

1. The longitudinal mechanical waves, which frequencies range between 20 Hz and 20,000 Hz are known as sound waves.

2. These waves are also audible to human.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 15 - Consider the following statements:

1. If density of a body is equal to density of liquid, then the body floats fully submerged (in the liquid) in neutral equilibrium.

2. When a body floats in neutral equilibrium, the weight of the body is equal to the weight of displaced liquid.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

The above given statements define law of floatation.

Q 16 - Consider the following statements:

1. Value of gravity force decreases with height or depth from earths surface.

2. The value of gravitational force is maximum at equator.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : A

Explanation

The value of gravitational force is maximum at poles.

Q 17 - Consider the following statements:

1. If gravitational force is negligible, in equilibrium condition, pressure is same at all points in a liquid.

2. If an external pressure is applied to the fluid, it gets transmitted undiminished in every direction.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

This law was established by French mathematician Blaise Pascal.

Q 18 - Who among the following had discovered the nuclear fission first?

A - Hans Bethe

B - Otto Hahn

C - Fritz Strassmann

D - B and C both

Answer : D

Explanation

In 1938, the German scientist Otto Hahn and Fritz Strassmann discovered the nuclear fission.

Q 19 - Which among the following is used to measure the relative density of liquid?

A - Hypsometer

B - Hygroscope

C - Hygrometer

D - Hydrometer

Answer : D

Explanation

N/A

Q 20 - The measuring unit of frequency is

A - Radian

B - Hertz

C - Steradian

D - Joule

Answer : B

Explanation

The hertz is the measuring unit of frequency.

physics_part1_online_quiz.htm
Advertisements