Physics Part 2 Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Physics. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - An element is said to be a good conductor when it possesses

A - Free moving electrons

B - Tightly intact electrons

C - Free moving protons

D - Tightly intact protons

Answer : A

Explanation

N/A

Q 2 - The mirages that we see during the summer season, is because of

A - Reflection

B - Diffraction

C - Refraction

D - Temperature difference in the air

Answer : D

Explanation

Mirage is an optical phenomenon.

Q 3 - Who among the following had invented the sonar?

A - Lewis Nixon

B - Paul Langvin

C - Luigi Menabrea

D - Konrad Zuse

Answer : A

Explanation

The American naval architect Lewis Nixon invented the first sonar-like listening device in 1906 to detect icebergs.

Q 4 - Which among the following colors of heat radiation represents the highest temperature?

A - Dark Red

B - Bright orange

C - White

D - Dark green

Answer : C

Explanation

N/A

Q 5 - Consider the following statements:

1. Thermodynamic temperature is the absolute measure of temperature.

2. Thermodynamic temperature uses the Kelvin scale for its measurement.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

Thermodynamic temperature is one of the principal parameters of thermodynamics.

Q 6 - If a piece of ice put into the glass, which is half filled with water, what will happen once the ice melt completely?

A - The water level in glass will rise

B - The water level in glass will fall

C - The water level in glass will remain unchanged

D - First rise, but later decrease

Answer : C

Explanation

N/A

Q 7 - Banking of curves on railway tracks and roads is made to maintain

A - Centrifugal force

B - Centripetal force

C - Gravitational force

D - Circular motion

Answer : B

Explanation

Centripetal force is a force that forces a body follow the curved path.

Q 8 - Breathing at the higher altitude is always difficult because

A - The temperature is too cold

B - The air pressure is very high

C - The level of oxygen is low

D - Of fear

Answer : C

Explanation

The amount of oxygen gradually decreases with increasing altitude and air pressure also decreases therefore, it is difficult to breath.

Q 10 - Keplers Third Law of Planetary Motion is known as

A - Law of elliptical orbits

B - Laws of areas

C - Law of volume

D - Harmonic laws

Answer : D

Explanation

N/A

Q 11 - Masses of galaxies and stars are usually expressed as

A - Nebulae mass

B - Solar mass

C - Astronomical mass

D - Star mass

Answer : B

Explanation

N/A

Q 12 - Consider the following statements:

1. The viscosity of liquid is because of the cohesive force between the molecules.

2. The viscosity of gas is because of the diffusion of its molecules from one layer to other layer.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 13 - Consider the following statements:

1. Kirchhoffs law states that the good absorbers are good emitter.

2. Through radiation, heat takes place with the speed of light without affecting the intervening medium.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 14 - Consider the following statements:

1. Satellites are the natural or artificial bodies that keeps revolving around the planets.

2. Moon is the natural satellite of the earth.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

INSATs are the artificial satellites.

Q 15 - One nautical mile is equal to

A - 1.85 km

B - 1.45 km

C - 2.5 km

D - 2.1 km

Answer : A

Explanation

N/A

Q 16 - A red paper appears . in red light.

A - Red

B - Green

C - Yellow

D - Blue

Answer : A

Explanation

N/A

Q 17 - Consider the following statements:

1. Sound wave is an example longitudinal wave.

2. Waves on water surface are the example of transverse waves.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 18 - Consider the following statements:

1. Good conductors have loosely bond electrons.

2. Bad conductors or insulators have tightly bond electrons.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

Electricity flows through free electron.

Q 19 - Who had first discovered atom?

A - Young

B - Dalton

C - Pascal

D - Weber

Answer : B

Explanation

N/A

Q 20 - Which among the following is used to measure the depth of the ocean?

A - Galvanometer

B - Fathometer

C - Endoscope

D - Electroscope

Answer : B

Explanation

N/A

physics_part2_online_quiz.htm
Advertisements