- PL/SQL - Home
- PL/SQL - Overview
- PL/SQL - Environment
- PL/SQL - Basic Syntax
- PL/SQL - Data Types
- PL/SQL - Variables
- PL/SQL - Constants and Literals
- PL/SQL - Operators
- PL/SQL - Conditions
- PL/SQL - Loops
- PL/SQL - Strings
- PL/SQL - Arrays
- PL/SQL - Procedures
- PL/SQL - Functions
- PL/SQL - Cursors
- PL/SQL - Records
- PL/SQL - Exceptions
- PL/SQL - Triggers
- PL/SQL - Packages
- PL/SQL - Collections
- PL/SQL - Transactions
- PL/SQL - Date & Time
- PL/SQL - DBMS Output
- PL/SQL - Object Oriented
PL/SQL Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to PL/SQL. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Which of the following is not true about the exception handling section of a PL/SQL block?
A - This section starts with the EXCEPTION keyword.
B - It is a mandatory section.
C - It contains exception(s) that handle errors in the program.
Answer : B
Q 2 - What is wrong in the following code?
DECLARE c_id := 1; c_name customers.name%type; c_addr customers.address%type; BEGIN SELECT name, address INTO c_name, c_addr FROM customers WHERE id = c_id; END;
A - You cannot use the SELECT INTO statement of SQL to assign values to PL/SQL variables.
B - The SELECT INTO statement here is wrong. It should be: SELECT c_name, c_address INTO name, addr
C - The WHERE statement is wrong. It should be: WHERE id := c_id;
D - The variable c_id should be declared as a type-compatible variable as −
c_id customers.id%type := 1;
Answer : D
Q 3 - Which of the following is not true about PL/SQL decision making structures?
B - The IF statement also adds the keyword ELSE followed by an alternative sequence of statement.
C - The IF-THEN-ELSIF statement allows you to choose between several alternatives.
Answer : D
Q 4 - Which of the following is not true about the PL/SQL data structure VARRAY?
A - It is a fixed-size sequential collection of elements.
B - The elements can of various data types.
C - It is used to store an ordered collection of data.
D - Each element in a VARRAY has an index associated with it.
Answer : B
Q 5 - Which of the following is true about PL/SQL cursors?
A - Explicit cursors are automatically created by Oracle.
Answer : C
Q 6 - Which of the following code correctly create a record named book with two field title and author?
A - TYPE book IS RECORD
(title varchar(50),
author varchar(50),
);
B - RECORD book
(title varchar(50),
author varchar(50),
);
C - CREATE RECORD book
(title varchar(50),
author varchar(50),
);
D - CREATE TYPE book
(title varchar(50),
author varchar(50),
);
Answer : A
Q 7 - Which of the following is not true about PL/SQL triggers?
A - Triggers are stored programs.
B - They are automatically executed or fired when some events occur.
Answer : D
Q 8 - Which of the following is a PL/SQL collection types?
A - Index-by tables or Associative array
Answer : D
Q 9 - Which of the following is not true about database transactions?
A - A database transaction is an atomic unit of work.
B - It may consist of one or more related SQL statements.
C - A successfully executed SQL statement and a committed transaction are not same.
Answer : D
Q 10 - Which of the following code will create an object type named local_address with two field house_no and street?
A -
CREATE OR REPLACE OBJECT local_address
(house_no varchar2(10),
street varchar2(30),
);
B -
CREATE OR REPLACE TYPE local_address AS OBJECT
(house_no varchar2(10),
street varchar2(30),
);
C -
CREATE OR REPLACE OBJECT local_address AS
(house_no varchar2(10),
street varchar2(30),
);
D -
CREATE OR REPLACE CLASS local_address
(house_no varchar2(10),
street varchar2(30),
);