- Spring - Home
- Spring - Overview
- Spring - Architecture
- Spring - Environment Setup
- Spring - Hello World Example
- Spring - IoC Containers
- Spring - Bean Definition
- Spring - Bean Scopes
- Spring - Bean Life Cycle
- Spring - Bean Post Processors
- Spring - Bean Definition Inheritance
- Spring - Dependency Injection
- Spring - Injecting Inner Beans
- Spring - Injecting Collection
- Spring - Beans Auto-Wiring
- Annotation Based Configuration
- Spring - Java Based Configuration
- Spring - Event Handling in Spring
- Spring - Custom Events in Spring
- Spring - AOP with Spring Framework
- Spring - JDBC Framework
- Spring - Transaction Management
- Spring - Web MVC Framework
- Spring - Logging with Log4J
Spring Useful Resources
Spring Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Spring Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Which are the modules of core container?
A - Beans, Core, Context, SpEL
Answer : A
Explanation
Beans, Core, Context, SpEL are the modules in core container.
Q 2 - What types of Dependency injection does spring supports?
A - Constructor based, Setter based
B - Constructor based, Setter based, Getter Based
Answer : A
Explanation
Spring supports Constructor based, Setter based injections.
Q 3 - What is request scope?
A - This scopes a bean definition to an HTTP request.
B - This scopes the bean definition to Spring IoC container.
C - This scopes the bean definition to HTTP Session.
D - This scopes the bean definition HTTP Application/ Global session.
Answer : A
Explanation
request scope instructs Spring IoC container to create a instance per HTTP request.
Q 4 - What is bean autowiring?
B - Autowiring injects values in spring beans.
C - Autowiring injects one bean into another.
D - Autowiring helps in wiring a list of values, allowing duplicates.
Answer : A
Explanation
Using Bean autowiring, Spring resolve collaborators (other beans) for your bean by inspecting the contents of the BeanFactory without using <constructor-arg> and <property> elements..
Q 5 - What is Advice?
A - This is the way to instruct object to behave in certain manner.
B - This is used to inject values in objects.
C - This is the actual action to be taken either before or after the method execution.
D - This is not invoked during program execution by Spring AOP framework.
Answer : C
Explanation
Advice is the actual action to be taken either before or after the method execution.
Q 6 - What are the types of advice?
A - then, after, after-returning, after-throwing, around
B - When, after, after-returning, around
Answer : D
Explanation
Before, after, after-returning, after-throwing, around are the five types of advice that spring supports.
Q 7 - Which of the following database is not supported using jdbcTemplate?
Answer : C
Explanation
NoSql is not supported using jdbcTemplate.
Answer : B
Explanation
By default a bean is eagerly loaded.
Q 9 - How bean life cycle can be controlled?
B - Using InitializingBean class only
Answer : D
Explanation
Life cycle of a bean can be controlled using init() method or using InitializingBean / DisposableBean classes.
Q 10 - Following class can be extended to create custom event in spring.
Answer : C
Explanation
ApplicationEvent is used to create custom events.