- Unix / Linux - Home
- Unix / Linux - What is Linux?
- Unix / Linux - Getting Started
- Unix / Linux - File Management
- Unix / Linux - Directories
- Unix / Linux - File Permission
- Unix / Linux - Environment
- Unix / Linux - Basic Utilities
- Unix / Linux - Pipes & Filters
- Unix / Linux - Processes
- Unix / Linux - Communication
- Unix / Linux - The vi Editor
- Unix / Linux - Shell Scripting
- Unix / Linux - What is Shell?
- Unix / Linux - Using Variables
- Unix / Linux - Special Variables
- Unix / Linux - Using Arrays
- Unix / Linux - Basic Operators
- Unix / Linux - Decision Making
- Unix / Linux - Shell Loops
- Unix / Linux - Loop Control
- Unix / Linux - Shell Substitutions
- Unix / Linux - Quoting Mechanisms
- Unix / Linux - IO Redirections
- Unix / Linux - Shell Functions
- Unix / Linux - Manpage Help
- Advanced Unix / Linux
- Unix / Linux - Standard I/O Streams
- Unix / Linux - File Links
- Unix / Linux - Regular Expressions
- Unix / Linux - File System Basics
- Unix / Linux - User Administration
- Unix / Linux - System Performance
- Unix / Linux - System Logging
- Unix / Linux - Signals and Traps
Unix / Linux Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Unix Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - What is PPID?
A - Previous process identification
B - Priority process identification
Answer : C
Explanation
The parent process id of a child process.
Q 2 - Which filter can be applied on lines of text for arranging in ascending or descending order?
Answer : A
Explanation
Sort command, a filter used to sort the text in Lexi logical or numerical order.
Answer : C
Explanation
rm, can delete a file as well as a directory.
Q 4 - Which option can be used with rm command to prompt for file removal?
Answer : B
Explanation
By default rm is non interactive. i means as interactive.
Q 5 - General purpose UNIX command are found typically in the following directory.
Answer : C
Explanation
Q 6 - What does the following command do?
$ chmod o-r note
A - Read permission for others is removed
B - Read permission for others is added
Answer : D
Explanation
User/owner of the is reffered with o. r means read permission bit.
Q 7 - Command to display in the format dd/mm/yy
Answer : B
Explanation
Q 8 - What are the options used to list the contents of a .tar file?
Answer : B
Explanation
t to list out, v is verbose mode & f for target file.
Answer : C
Explanation
Oracle Corporation took over Sun microsystems
Q 10 - Choose the example for character special file.
Answer : B
Explanation