- VB.Net - Home
- VB.Net - Overview
- VB.Net - Environment Setup
- VB.Net - Program Structure
- VB.Net - Basic Syntax
- VB.Net - Data Types
- VB.Net - Variables
- VB.Net - Constants
- VB.Net - Modifiers
- VB.Net - Statements
- VB.Net - Directives
- VB.Net - Operators
- VB.Net - Decision Making
- VB.Net - Loops
- VB.Net - Strings
- VB.Net - Date & Time
- VB.Net - Arrays
- VB.Net - Collections
- VB.Net - Functions
- VB.Net - Subs
- VB.Net - Classes & Objects
- VB.Net - Exception Handling
- VB.Net - File Handling
- VB.Net - Basic Controls
- VB.Net - Dialog Boxes
- VB.Net - Advanced Forms
- VB.Net - Event Handling
- VB.Net - Regular Expressions
- VB.Net - Database Access
- VB.Net - Excel Sheet
- VB.Net - Send Email
- VB.Net - XML Processing
- VB.Net - Web Programming
- VB.Net Useful Resources
- VB.Net - Quick Guide
- VB.Net - Useful Resources
- VB.Net - Discussion
VB.Net Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to VB.Net. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Which of the following converts the expression to Boolean data type in VB.NET?
Answer : A
Explanation
CBool(expression) − Converts the expression to Boolean data type.
Q 2 - Which of the following converts the expression to Object data type in VB.NET?
Answer : A
Explanation
CObj(expression) − Converts the expression to Object data type.
Q 3 - Which of the following accesss modifier specifies that one or more declared programming elements are accessible from within the assembly that contains their declaration, not only by the component that declares them?
Answer : D
Explanation
Friend − Specifies that one or more declared programming elements are accessible from within the assembly that contains their declaration, not only by the component that declares them.
Q 4 - Which of the following accesss modifier specifies that a procedure argument can be omitted when the procedure is called?
Answer : B
Explanation
Optional − Specifies that a procedure argument can be omitted when the procedure is called.
Q 5 - Which of the following accesss modifier specifies that a property or procedure overrides an identically named property or procedure inherited from a base class?
Answer : B
Explanation
Overrides − Specifies that a property or procedure overrides an identically named property or procedure inherited from a base class.
Q 6 - Which of the following accesss modifier specifies that Visual Basic should marshal all strings to Unicode values regardless of the name of the external procedure being declared?
Answer : D
Explanation
Unicode − Specifies that Visual Basic should marshal all strings to Unicode values regardless of the name of the external procedure being declared.
Q 7 - Which of the following statement declares a reference to a procedure implemented in an external file?
Answer : B
Explanation
Declare − Declares a reference to a procedure implemented in an external file.
Q 8 - Which of the following operator declares the parameters and code that define a function lambda expression?
Answer : D
Explanation
Function Expression − It declares the parameters and code that define a function lambda expression.
Q 9 - Which of the following property of Array class in VB.NET gets a 32-bit integer, the total number of elements in all the dimensions of the Array?
Answer : C
Explanation
Length gets a 32-bit integer that represents the total number of elements in all the dimensions of the Array.
Q 10 - Which of the following block of VB.NET identifies a block of code for which particular exceptions will be activated?
Answer : A
Explanation
Try − A Try block identifies a block of code for which particular exceptions will be activated. It's followed by one or more Catch blocks.