- VBScript - Home
- VBScript - Overview
- VBScript - Syntax
- VBScript - Enabling
- VBScript - Placement
- VBScript - Variables
- VBScript - Constants
- VBScript - Operators
- VBScript - Decisions
- VBScript - Loops
- VBScript - Events
- VBScript - Cookies
- VBScript - Numbers
- VBScript - Strings
- VBScript - Arrays
- VBScript - Date
- VBScript - Procedures
- VBScript - Dialog Boxes
- VBScript - Object Oriented
- VBScript - Reg Expressions
- VBScript - Error Handling
- VBScript - Misc Statements
- VBScript Useful Resources
- VBScript - Questions and Answers
- VBScript - Quick Guide
- VBScript - Useful Resources
- VBScript - Discussion
VBScript Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to VBScript Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Which of the following is correct about variable declared using 'Public' in VBScript?
B - When declaring a variable of type 'public', Dim keyword is replaced by 'Public'.
Answer : C
Explaination
Variables declared using 'Public' Keyword are available to all the procedures across all the associated scripts. When declaring a variable of type 'public', Dim keyword is replaced by 'Public'.
Answer : A
Explaination
Yes! VBScript can also manipulate cookies using the cookie property of the Document object.
Q 3 - How will you format a number upto 3 decimal places in VBScript?
A - Using FormatNumber Function
Answer : A
Explaination
Using FormatNumber function, which would return an expression formatted as a number.
Q 4 - How will you get the square root of the given number in VBScript?
Answer : D
Explaination
Using Sqr function, which returns the square root of the given number.
Q 5 - What StrComp(String1, String2) returns if String1 is less than String2 in lexicographical order?
Answer : A
Explaination
StrComp(String1, String2) returns -1 if String1 is less than String2 in lexicographical order.
Q 6 - How will you increase the size of an array in VBScript?
Answer : A
Explaination
Using ReDim statement, we can declare dynamic-array variables and allocate or reallocate storage space.
Q 7 - How will you release the memory acquired by an array variable in VBScript?
Answer : D
Explaination
Using Erase Function, which recovers the allocated memory for the array variables.
Q 8 - What is the purpose of Files object of Scripting.FileSystemObject class in VBScript?
B - Files contains methods and properties that allow developers to create, delete or move a file.
C - Files provides a list of all files contained within a folder.
D - Files provides methods and properties that allow developers to create, delete or move folders.
Answer : C
Explaination
Files provides a list of all files contained within a folder.
Q 9 - Which of the following is correct about RegExp.Execute method?
Answer : C
Explaination
Both of the above options are correct.
Answer : B
Explaination
No! VBScript is a case-insensitive language. This means that language keywords, variables, function names and any other identifiers need NOT be typed with a consistent capitalization of letters.