Ages - Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Ages. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - The average age of five officers in a department is 32 years. If the age of their supervisor is added the average increases by 1. What is the supervisor's age?

A - 32 years

B - 48 years

C - 38 years

D - 42 years

Answer : C

Explanation

Supervisor?s age = 32 + 6 = 38 years

Q 2 - In a family the average age of the father and mother is 38 years whereas the average age of father, mother and their only daughter is 28 years. Then the age of the daughter is -

A - 5 years

B - 6 years

C - 7 years

D - 8 years

Answer : D

Explanation

The age of the daughter = (3*28) - (2*38)
= 84 - 76
=  8 years

Q 3 - Six years back Seema was half of that of Rupa in age. Four years hence the respective ratio of their ages would be 3:5. How old is Rupa at present?

A - 32 years

B - 16 years

C - 40 years

D - None of these

Answer : D

Explanation

Let the present ages of Seema and Rupa be x years and y years respectively.
According to question,
(y - 6) = 2(x - 6)
Or, y - 6 = 2x - 12
Or, 2x - y = 6   ...(i)
Similarly,
(x + 4)/(y + 4) = 3/5
Or, 5x + 20 = 3y + 12
Or, 5x - 3y = - 8       ... (ii)
From equ (i) and equ (ii),
6x - 3y = 18
5x - 3y = -8
We get, x = 26 years and y = 46 years

Q 4 - If 3:4 is the present age ratio of anil and varun but 5 year later , the ratio of their age change and become 4:5 . Find out the present age of varun ?

A - 15 years

B - 18 years

C - 20 years

D - 24 years

Answer : C

Explanation

If anil age is 3x year and 4x is the varun age.
3x+5/ 4x+5 =4/5 ⇒5(3x+5) = 4(x+5) ⇒ 15x+25 = 16x+20 ⇒ x= 5
Varun age  = (4*5) =20 year

Q 5 - If 100 year is equal to the sum of the ages of father and son. 2:1 was the ratio of father and son before the period of 5 years . Find out the ratio of ages which would be after the period 10 year.

A - 4:3

B - 5:3

C - 3:5

D - 10:7

Answer : B

Explanation

If x is the father  age ,then son age will be (100-x)
x-5/ (100-x)-5 =2/1 ⇒ (x-5)= 2(95-x)  ⇒ x =-5= 190 -2x ⇒ 3x =195 ⇒ x =65
father age = 65 yrs. And son age = 100-65 = 35 year
required ratio = (65+10) / (35+10) =75/45 = 5:3

Q 6 - What should be the present age of two person if 5:7 is the present age ratio of two person and 3:5 was the age ratio before the period of 16 year?

A - 30, 44 year

B - 35, 52 years

C - 40, 56 years

D - 45, 60 years

Answer : C

Explanation

If the present age of two persons are 5x years and 7x years.
5x-16/ 7x-16 =3/5 ⇒ 5(5x-16) =3(7x-16)
⇒ 4x= (80-48) = 32 ⇒ x =8
Hence, their present ages are 40 years and 56 years.

Q 7 - A mother have 7 times in the comparison of her daughter at the time of 1 year ago . At the present time mother age is equal to the square of her son . What should be the time age of mother?

A - 7 years

B - 36 years

C - 49 years

D - 64 years

Answer : B

Explanation

Let the present age of the son be x years.
Man present age  =7(x-1)+1 years =  (7x-6 ) yrs.
7x-6 = x2 ⇒ x2-7x+6 = 0 ⇒ (x-6)(x-1) =0 ⇒ x =6 or x =1
∴ present age of men = (7*6-6) = 36 yrs.

Q 8 - A mother was 4 times older in the comparison of her daughter before the period of 10 year. The mother age would be double in the comparison of her daughter after 10 year. What should be the present age of the daughter ?

A - 5 years

B - 10 years

C - 20 years

D - 30 years

Answer : C

Explanation

Let daughter age 10 year ago be x years.
Mother age 10 years ago = 4x years
2(x+20) = (4x+20) ⇒ 2x = 20 ⇒ x =10
Present age of  daughter = (x+10) = 20 years.

Q 9 - Before the period of 16 year, my grandfather was 8 times older in the comparison of me. He would be 3 times of my age 8 years now. Find out the ratio of my grandfather and my age before the period of 8 year.

A - 1:2

B - 1:5

C - 3:8

D - none of these

Answer : D

Explanation

Let my age 16 yrs ago be x years.
My grandfather age at that time = 8x years
My present  age = (x+16) yrs.
My grandfather present age = (8x+16) years.
3(x+16+8)= (8x+16+8) ⇒ 3x+72 = 8x+24  ⇒ 5x = 48 ⇒ x = 48/5
Ratio of our  ages  8 yrs ago =  (x+16-8) /(8x+16-8) = x+8/ 8x+8
 (48/5+8)/ (8* 48/5 +5) = 88/424 = 11 :53.

Q 10 - The age of the father was 38 years when he was born at that time the age of the mother was 36 years old while his brother was 4 year younger to his was born. What should be the difference between the age of father and mother?

A - 2 years

B - 4 years

C - 6 years

D - 8 years

Answer : C

Explanation

Let age of child be x yrs.
His father age = (38+x) years
His mother age =  36 + (x-4) = (32+x ) years
Difference of the ages of father and mother = 6 years.
aptitude_ages.htm
Advertisements