Bar Charts - Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Bar Charts. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Directions: Answer the questions given below using the graph below:

Preference of people in playing different games over the years

Q 1 - Which of the following is percentage of the people preferring Tennis of the people preferring to play cricket , football and Tennis together in year 2006?

A - 76/3%

B - 171/7%

C - 70/3%

D - 200/9%

Answer - C

Explanation

Number of persons who like Tennis in the year 2006 = 175 million.
Number of people who like to play cricket, football and Tennis in the year 2006   =(300+275+175)= 750 million
Required % = (175/750*100)% = 70/3% 

Directions: Following bar diagrams depict the changes in student of a collage in four faculties from 2004- 05 to 2006-07. Study the diagram and answer the questions given below it:

Students of a collage

Q 2 - In which faculty student strength was decreasing regularly?

A - Arts

B - Science

C - Commerce

D - Law

Answer - A

Explanation

clearly , there was regular decrease in student strength in Arts faculty. 

Directions: Study the given bar graph carefully and answer the questions given below:

Survey of the numbers of working and non-working women over the years

Q 3 - Which of the following is the correct ratio of the number of women working in the year 2003 to the number of women working in the year 2007?

A - 3:4

B - 2:5

C - 1:3

D - 2:3

Answer -D

Explanation

Required ratio  = 50 millions :75 millions = 2:3

Directions: Study the given bar graph carefully and answer the questions given below:

Preference of people in using different modes of Transport over the years

Q 4 - From 2002 to 2007, the total number of people who preferred to travel by rail was approximately how many in million?

A - 1300

B - 1800

C - 1600

D - 1700

Answer - B

Explanation

Required number = (350+300+300+275+300+275)= 1800 million.

Directions: Given below is a multiple bar diagram depicting the changes in student of a collage in four faculties from 2004- 05 to 2006-07. Study the diagram and answer the questions given below it.:

Students of a collage

Q 5 - How much percent was the increase in Science students in 2006-07 over 2005-06?

A - 50%

B - 150%

C - 200/3%

D - 75%

Answer - A

Explanation

Number of science student in 2004-05 was 400.
Number of science student in 2006-07 was 600.
Increase%  = (200/400*100)% = 50% 

Directions: The following bar diagram given below shows the result of B.S.C students of a collage for three years. Study the bar diagram and answer the questions given below:

Result of B.S.C students

Q 6 - Which of the following % of the students passed in first division in 2005?

A - 20%

B - 34%

C - 100/7%

D - 100/9%

Answer - D

Explanation

Percentage of 1st divisioners = (200/1800*100)% = 100/9%

Directions: The following bar diagram given below shows the result of B.S.C students of a collage for three years. Study the bar diagram and answer the questions given below:

Result of B.S.C students

Q 35 - Which is the following is the aggregate pass percentage during 3 years?

A - 51.66%

B - 82.9%

C - 80.4%

D - 77.6%

Answer - B

Explanation

Required % =  { (1500+1600+1750)/(1800+2000+2050)*100} = (4850/5850*100)%  = 82.9%
aptitude_bar_charts.htm
Advertisements