Stock Market - Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Stock Market. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - The expense cost of an Rs 100 stock at 4 discounts, when financier is 1/4%, is:

A - Rs 96

B - Rs 96.25

C - Rs 95.75

D - Rs 104.25

Answer : B

Explanation

C.P. =Rs (100-4+1/4) = Rs 305/4 = Rs 96.25.

Q 2 - By putting resources into a 6% stock at 96, a wage of Rs 100 is acquired by making a venture of

A - Rs 1600

B - Rs 1504

C - Rs 1666.66

D - Rs 5760

Answer : A

Explanation

To get an income of Rs6, investment =Rs 96.
To get an income of Rs100, investment =Rs (96/6*100) = Rs 1600.

Q 3 - To deliver a yearly wage of Rs 500 from a 4% stock at 90, the measure of stock required is:

A - Rs 11250

B - Rs 12500

C - Rs 18000

D - Rs 20000

Answer : B

Explanation

For an income of Rs 4, stock =Rs 100.
For an income of Rs 500, stock =Rs 100/4*500) = Rs 12500.

Q 4 - A man puts resources into a 9/2% stock at 96. The interest got by him is

A - Rs 4%

B - Rs 4.5

C - Rs 4.69%

D - Rs 0.5%

Answer : C

Explanation

Interest on Rs 96=Rs 9/2.
Interest on Rs 100=Rs (9/2 *1/96*100) =Rs 75/16=Rs 4.69= 4.69%.

Q 5 - A 4% stock yields 5%. The business sector estimation of the stock is:

A - Rs 125

B - Rs 80

C - Rs 99

D - Rs. 109

Answer : B

Explanation

If income is Rs 5, investment=Rs 100.
If income is Rs 4, investment =Rs (100/5*4) =Rs 80. ∴ Market value of the stock is Rs 80.

Q 6 - A man put Rs 3880 in a stock at 97 to obtain a wage of Rs 220. The profit from the stock is:

A - 12%

B - 3%

C - 5.5%

D - 22.6%

Answer : C

Explanation

If investment is Rs 3880, income=Rs220.
If investment is Rs 97, income=Rs (220/3880*97) =Rs 5.50
∴ Dividend=5.5%

Q 7 - Rs 2780 are put somewhat in 4% stock at 75 and 5% stock at 80to have equivalent measure of salary. The interest in 5% stock is:

A - Rs 1500

B - Rs 1280

C - Rs 1640

D - Rs 1434.84.

Answer : A

Explanation

Let the investment in 4% stock be Rs x.
Then, investment in 5% stock = Rs (2780-x)
∴ 4x/75= 5/80 (2780-x) ⇒ 4x/75= (2780-x/16
⇒ 64x= (75*2780)-75x⇒ 139x= 75*2780.
⇒ x= (75*2780/139) =1500.
∴ Interest in 5% stock= Rs 1500.

Q 8 - A man purchases Rs. 50 offer in an organization which pays 10% profit. On the off chance that the man gets 12.5% on his investment, at what cost did he purchase the offer?

A - Rs. 37.50

B - Rs.40

C - Rs. 48

D - Rs. 52

Answer : B

Explanation

Dividend on 1 share = Rs (10/100*50) =Rs 5.
If income is Rs 25/2, investment = Rs 100.
If income is Rs 5, investment = Rs (100*2/25*5) =Rs 40.
∴ He buys the share at Rs 40 per share.

Q 9 - A man purchases Rs. 20 shares paying 9% profit. The man needs to have an interest of 12% on his cash. The market value of every offer is:

A - Rs. 12

B - Rs. 18

C - Rs. 15

D - Rs 21

Answer : C

Explanation

Dividend on each share =Rs (9/100*20) = Rs=9/5.
If income is Rs 12, investment =Rs 100.
If income is Rs 9/5, investment = Rs (100/12*9/5) = Rs 15.
∴ Market value of each share is Rs 15.

Q 10 - A man purchases Rs 25 offer in an organization which pays 9% profit. The cash contributed is such that it gives 10% on investment. At what cost did he purchase the shares?

A - Rs 22.50

B - Rs 21.50

C - Rs 20.50

D - Rs 19.50

Answer : A

Explanation

Let the expense cost of every offer be Rs x. At that point,
(25*9/100)=(x*10/100) ⇒ x/10=9/4 ⇒x=90/4=22.50.
∴ cost of every offer is Rs 22.50.
aptitude_stock_market.htm
Advertisements