Trains - Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Trains. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - A train 210 m long is travelling with a speed of 63 kmph. How long will it take to pass a signal post?

A - 12 sec

B - 14 sec

C - 15 sec

D - 18 sec

Answer : A

Explanation

speed =(63*5/18)m/sec =35/2 m/sec
Required time =(210*2/35) sec. =12 sec.

Q 2 - A 130 m long train crosses a bridge 30 seconds at 45 kmph. The length of the bridge is ?

A - 200 m

B - 225 m

C - 245 m

D - 250 m

Answer : C

Explanation

Let the length  of the bridge be x m.
Speed of the train = (130+x)/30 m/sec.
But, speed =(45*5/18)m/sec. =25/2 m/sec.
⇒ (130+x)/30 = 25/2 
⇒ 130 + x = 375
∴ x = 245 m

Q 3 - A train 270 m long is moving at a speed of 25 kmph. It will cross a man coming from the opposite direction at a speed of 2kmph in

A - 36 sec

B - 32 sec

C - 28 sec

D - 24 sec

Answer : A

Explanation

Their relative speed =(25+2)kmph =27kmph  = (27*5/18) m/sec. =15/2 m/sec.
Required time = 270/ (15/2) sec. = (270*2)/15   sec.= 36 sec.

Q 4 - A train passes two persons two persons walking in the same direction in which the train is going. These persons are walking at the rate of 3km/hr and 5km/hr and the train passes them completely in 10sec. and 11 sec. respectively. The speed of the train is

A - 24 kmph

B - 25 kmph

C - 27 kmph

D - 28 kmph

Answer : B

Explanation

Let the length of the train be x km  and its speed be y km/hr.
Speed of the train relative to first man =(y-3)km/hr 
Speed of the train relative to second man = (y-5)km/hr
x/ (y-3)  = 10/(60*60)  and   x/ (y-5) = 11/(60*60)
⇒  y-3 =360x and 11y-55 =3600x 
⇒ 10y-30= 3600x and 11y-55 = 3600x 
⇒  10y -30 = 3600x  and  11y -55 = 3600x
⇒  10y-30 =11y-55 ⇒  y= 25 
∴  speed of the train = 25km/hr.

Q 5 - Two trains A and B start running together from the same point in the same direction at 60 kmph and 72 kmph. If the length of each train is 240 m, how long will it take for the train B to cross train A ?

A - 1 min. 12 sec.

B - 1 min.24 sec.

C - 2 min. 12 sec.

D - 2 min. 24 sec.

Answer : D

Explanation

Relative speed =(72-60)kmph =12kmph =(12*5/18)m/sec = 10/3m/sec.
Total distance covered= (240+240)m= 480m
Required time =(480*3/10)sec. =144 sec.= 2 min.24 sec.

Q 6 - Two trains, each 100m long, moving in opposite directions, cross each other in 8 sec. If one is moving twice fast as the other , then the speed of the faster train is

A - 30 kmph

B - 45 kmph

C - 60 kmph

D - 75 kmph

Answer : C

Explanation

Let the speed of the trains be x m/sec. and 2x n/sec.
Relative speed = (x+2x)m/sec. =3x m/sec.
(100+100)/8 = 3x  ⇒ 24x =200 ⇒ x =25/3
∴ speed of faster train = (50/3)m/sec. = (50/3*18/5) km/gr = 60 km/hr

Q 7 - Two man running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 sec. and 17 sec. respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is

A - 1:3

B - 3:2

C - 3:4

D - None of these

Answer : B

Explanation

Let the speed of the two trains be x m/sec. and y m/sec.
Length of the first train =(27x)m
Length of the second train = (17y)m
(27x+17y)/(x+y) = 23  ⇒ 27x+17y = 23x+23 y 
⇒4x=6y ⇒ 2x=3y ⇒ x/y 3/2 
Ratio of their speed = 3:2
aptitude_trains.htm
Advertisements