Aptitude - Clock Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Clock. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - At what time between 2 and 3 o' clock will the hands of a clock be together?

A - 120/11 min past 2

B - 10 min past 2

C - 11 min past 2

D - None of these

Answer : A

Explanation

At 2 o' clock, the hour hand is at 2 and minute hand is at 12
i.e. they are 10 min spaces apart.
The minute hand has to gain 10 minute spaces
over the hour hand to be together.

The minute hand gains 55 mins in 60 mins.
∴ It will gain 10 mins in 60/55 * 10 min
= 120/11 minutes.

Hence the hands will coincide at 120/11 minutes past 2.

Q 2 - At what time between 4 and 5 o' clock will the hands of a clock be at right angle?

A - 320/11 min past 4

B - 420/11 min past 4

C - 120/11 min past 4

D - 220/11 min past 4

Answer : B

Explanation

At 4 o' clock, the minute hand is 20 minute spaces behind the hour hand.
Now, when the two hands are at right angles, they are fifteen min spaces
apart. So, they are at right angles in following two cases.

Case I ? When the minute hand is 15 min spaces behind the hour hand.
In this case, min hand will have to gain (20-15) = 5 min spaces.
= (60/55)*5 = 60/11
∴ They are at right angle at 60/11 minutes past 4.
Case II ? When the minute hand is 15 minute spaces ahead of the hour hand.
In this case the minute hand will have to gain (20+15) = 35 min spaces.
= (60/55)*35 = 420/11 min
∴ They are at right angles at 420/11 min
past 4.

Q 3 - A watch which gains uniformly in 5 min slows at 8 o? clock in the morning on Sunday and it is 5 min 48 sec fast at 8 pm on the following Sunday. When was it correct?

A - 7:20PM on Tue

B - 6:20PM on Wednesday

C - 7:20 PM on Wed

D - None of these

Answer : C

Explanation

Time from 8 am on Sunday to 8 pm on following Sunday = 7 days 12 hours
= 180 hours

∴ The watch gains (5 + 29/5) min or 54/5 min in 180 hours.

Now 54/5 minutes are gained in 180 hours.

∴ 5 minutes are gained in [180*(5/54)*5] hour = 83 hr 20 min
= 3 days 11 hours 20 minutes
Watch is correct 3 days 11 hours 20 minutes
after 8 AM of Sunday i.e. 7:20PM on Wednesday.

Q 4 - A clock is set comfortable Am. The check picks up 10 minutes in 24 hours. What will be the genuine time when the clock shows 1 pm on the taking after?

A - 58 min. past. 12

B - 48 min. past. 12

C - 38 min. past. 12

D - 28 min. past. 12

Answer : B

Explanation

Time from 8 Am on a day to 1p.m on the accompanying day= 29 hrs.
24 hours 10 min. of this clock = 24 hrs. Of the right clock.
145/6 hrs. of this clock= 24 hrs of the right clock.
29 hrs. of this clock = (24*6/145*29)hrs of the right clock.
= 28 hrs 48 min. of right clock.
∴The right time is 28 hrs 48 min. after 8 am
This is 48 min. past. 12.

Q 5 - At 3.40, the hour hand and the moment hand of a clock from a point of

A - 120°

B - 125°

C - 130°

D - 135°

Answer : C

Explanation

Angle followed by hour hand in 12 hours= 360°
Point followed by hour it in 11/3 hrs. =(360/12*11/3)= 110°
Point followed by moment hand in 60 min. =360°
Point followed by it in 40 min. =(360/60*40) = 240°
∴ Required Angle = (240-110)= 130°

Q 6 - The edge between the moment hand and the hour hand of a clock when the time is 4.20, is:

A - 0°

B - 10°

C - 5°

D - 20°

Answer : B

Explanation

Angle followed by hour hand in 13/3 hrs. =(360/12*13/3)°= 130°
Point followed by min. hand in 20 min. = (360/60*20)°= 120°
∴ Required point = (130-120)°= 10°

Q 7 - The reflex edge between the hands of a clock at 10.25 is:

A - 180°

B - 385°/2

C - 195°

D - 395°/2

Answer : D

Explanation

Angle followed by hour hand in 125/12 hrs.=(360/12*125/12)°=625°/2
Edge followed by min. hand in 25 min. =(360/60*25°)= 150°
Reflex angle= 360°-(625/2-150)°= 360°-325°/2 = 395°/2

Q 8 - How commonly are the hands of a check at right edge in a day?

A - 22

B - 23

C - 44

D - 48

Answer : C

Explanation

In 12 hours, they are at right point 22 times.
∴ In 24 hours , they are at right point 44 times.

Q 9 - At what time, in moment, between 3 o'clock and 4 o'clock, both are unnecessary will match one another?

A - 56/11 past 3

B - 136/11 past 3

C - 147/11 past 3

D - 180/11 past 3

Answer : D

Explanation

At 3 o'clock ,the moment hand is 15 min. spaces a section
Structure the hour hand. To be coincident,
it must pick up 15 min. spaces.
55 min. are picked up in 60 min.
15 min. are picked up in (60/55*15)min.=180/11 min.
∴ The hands are correspondent at 180/11 min. past 3.

Q 10 - At what time somewhere around 4 and 5 o'clock will the hand of a watch point In inverse headings?

A - 45 min. past 4

B - 40 min. past 4

C - 554/11 min. past

D - 100/11 min. past 4

Answer : D

Explanation

At 4 o' clock, the watch's hands are 20 min. space Separated.
To be in inverse directions, they must be 30 min. space Separated.
∴ Minute hand will need to pick up 50 min. space.
55 min. space are picked up in 60 min.
50 min. space are picked up in (60/11*50) min. on the other hand 100/11 min.
∴ Required time=100/11 min. past 4.
aptitude_clock.htm
Advertisements