Speed & Distance - Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Speed & Distance. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - A man riding his bike covers 150 meters in 25 seconds. What is his rate in Km every hour?

A - 20km/hr

B - 21.6km/hr

C - 23km/hr

D - 25km/hr

Answer : B

Explanation

Speed = 150/25 m/sec = (150/25* 18/5) km/hr = 108/5 km/hr = 21.6 km/hr

Q 2 - A auto covers a separation of 715 km at a steady speed. On the off chance that the pace of the auto would have been 10 km/hr all the more, then it would have taken 2 hours less to cover the same separation. What is the first speed of the auto?

A - 45km/hr

B - 50 km/hr

C - 55 km/hr

D - 65 km/hr

Answer : C

Explanation

Let the constant speed be x km/hr. Then,
715/x-715/(x+10) =2⇒1/x-1/(x+10) =2/715
⇒(x+10)-x/x(x+10) =2/715⇒x(x+10) =3575
⇒x2+10x-3575=0⇒x2+65x-55x-3575=0
⇒x(x+65)-55(x+65)=0
⇒(x+65)(x-55)=0
⇒x=55.
∴Original speed of the car is 55km/hr.

Q 3 - A auto going with 5/7 of its typical rate covers 42 km in 1 hr. 40 min. 48sec.What is the typical pace of the auto?

A - 125/7 km/hr

B - 25 km/hr

C - 30 km/hr

D - 35 km/hr

Answer : D

Explanation

Let the usual speed be x km/hr.
42/(5x/7)= 126/75 ⇒  42*7/5x = 42/25 ⇒5x = (25*7) ⇒x = (5*7) = 35

Q 4 - A certain separation is secured at a sure speed. On the off chance that half of this separation is secured in twofold the time, the proportion of the two paces is:

A - 4:1

B - 1:4

C - 2:1

D - 1:2

Answer : A

Explanation

Let x kms be covered in y hrs. then, first speed = x/y km/hr
Again, x/2 km is covered in 2y hrs.
∴new speed = (x/2 * 1/2y) km/hr = (x/4y)km/hr
Ratio of speeds = x/y : x/4y = 1:1/4 = 4:1

Q 5 - A star is 8.1* 10ⁱ3km far from the earth. Assume light goes at the pace of 3.0* 10⁵ km for every second. To what extent will it take light from star to achieve the earth?

A - 7.5 * 103 hrs

B - 7.5 * 10⁴ hrs

C - 2.7 * 10ⁱ⁰ sec

D - 2.7 * 10ⁱⁱ sec

Answer : B

Explanation

(3*10⁵) km is covered in 1 sec.
(8.1 * 10ⁱ3) km is covered in (1/3 *10⁵* 8.1*10ⁱ3) sec = (2.7 *10⁸*1/60*1/60) hrs = (2.7*10⁶)/36 hrs= (2.7 *100*10⁴)/36 hrs = (7.5 *10⁴) hrs.

Q 6 - A thief takes an auto at 1.30 pm and drives it at 45 km/hr. the burglary is found at 2 p.m and the proprietor sets off in another auto at 50 km/hr. HE will surpass the criminal at:

A - 3.30 pm

B - 4 p.m

C - 4.30 pm

D - 6 pm

Answer : B

Explanation

Distance covered by thief in 1/2 hour =20 km.
Clearly, 20 km is compensated by the owner at a relative speed of 10km/hr in 2 hours.
So, he overtakes the thief at 4p.m.

Q 7 - Renu began cycling along the limits of a square field ABCD from corner point A. after thirty minutes, he came to the corner point C, slantingly inverse to A. In the event that his rate was 8 km/hr, the zone of the field is:

A - 64 sq. km

B - 8 sq. km

C - 4 sq. km

D - cannot be resolved

Answer : B

Explanation

Length of diagonal = (8*1/2 )km = 4 km
Area of the field = (1/2 *4*4) sq. km = 8 sq. km

Q 8 - Laxman needs to cover 6 km in 45 minutes. On the off chance that he covers one portion of the separation in 2/3 rd time, what ought to be his rate to cover the remaining separation in the remaining time?

A - 12 km/hr

B - 16 km/hr

C - 8 km/hr

D - 6 km/hr

Answer : A

Explanation

Time left = (1/3*45/60)hr = 1/4 hr, distance left = 3 km
Speed required = 3/ (1/4) km/hr = 12 km/hr

Q 9 - The proportion between the rates of going of An and B is 2:3 and in this manner A takes 10 minute more than the time taken by B to achieve a destination. In the event that A had strolled at twofold speed, he would have secured the separation in

A - 30 min

B - 25 min

C - 20 min

D - 15 min

Answer : D

Explanation

Ratio of time taken by A and B = 1/2: 1/3
Suppose B takes x min. Then, A takes (x+10) min.
∴(x+10): x= 1/2: 1/3 = 3:2 ⇒ x+10/x = 3/2 ⇒ 2x+20 = 3x ⇒x = 20
Thus B takes 20 min. and A takes 30 min.
AT double speed A would covers it in 15 min.

Q 10 - A train voyaged separations of 10 km, 20 km and 30 km at rates of 50 km/hr, 60 km/hr and 90 km/hr separately. The normal rate of the train was

A - 60 km/hr

B - 66.67 km/hr

C - 69.23 km/hr

D - 65 km/hr

Answer : C

Explanation

Total distance covered = (10+20+30) km = 60 km
Total time taken = (10/50 + 20/60+ 30/90) hr = (1/5+1/3+1/3) hr = 13/15 hr.
Average speed = (60* 15/13) km/hr = (900/13) km/hr = 69.23 km/hr
aptitude_speed_distance.htm
Advertisements