- Aptitude - Home
- Aptitude - Overview
- Quantitative Aptitude
Aptitude - Discounts Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Discounts. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - The true discount and the simple interest on a certain sum for a given time and at a given rate are Rs. 240 and Rs. 160 respectively. The sum is:
Answer : D
Explanation
Sum =( S.I * T.D )/(S.I - T.D)=( 240 * 160 )/(240-160)=480
Q 2 - Rs. 40 is the true discount on Rs. 520 due after a certain time. What will be the true discount on the same sum due after half of the former time, the rate of interest being the same?
Answer : C
Explanation
S.I. on Rs. (520 - 40) for a given time = Rs. 40. S.I. on Rs. 480 for half the time = Rs. 20. T.D. on Rs. 500 = Rs. 20 T.D. on Rs. 520 =Rs. ( 20/480 * 520)= Rs. 21.66
Q 3 - The banker's gain on a bill due 3 year hence at 6% per annum is Rs. 18. The true discount is:
Answer : A
Explanation
T.D=(B.G * 100)/( R * T) = 18 * 100/( 6 * 3) = Rs. 100
Q 4 - The true discount on a bill of Rs. 360 is Rs. 60. The banker's discount is:
Answer : A
Explanation
P.W.=Rs.(360-60)=Rs.300 SI on Rs.300 =Rs.60 SI on Rs.360 =Rs. (60/300) * 360=Rs.72 B.D. = Rs.72
Q 5 - The difference between a discount of 20% on Rs. 1000 and two successive discounts of 16% and 4% on the same amount is
Answer : B
Explanation
First discount of 20% on 1000=Rs. 200 Second discount = (16% of 1000)+(4% of 84% of 1000) = (160) + ( 4/100 x 84/100 *1000) =Rs. 193.6 Difference=Rs. (200-193.6) =Rs.6.4.
Q 6 - The genuine markdown on an aggregate due 8 months consequently at 6% p.a. is Rs 130. The total due is:
Answer : C
Explanation
P.W. = Rs (100*130)/(6*8/12) = Rs 3250 Sum due = (P.W.) + (T.D.) = Rs (3250+130) = Rs 3380
Q 7 - The genuine rebate on Rs 2580 due after some time at 6% p.a. is Rs 180. After what amount of time is the aggregate due?
Answer : C
Explanation
P.W. = Rs (2580-180) = Rs. 2400 S.I. on Rs 2400 at 6% p.a. is Rs. 180 ∴ Time = ((100*180))/((2400*6)) years =5/4 years = 1 year 3 months.
Q 8 - A man needs to offer his old bike. He has two clients. One of them needs to pay Rs 12000 in trade and the other out Rs 13500 payable following 8 months. On the off chance that the rate of hobby is 12% for every annum, which alternative is better for the dealer?
Answer : B
Explanation
Cash payment = Rs 12000 P.W. of Rs. 13500 payable after 8 months = Rs ((100*3500))/(100+(12*8/12) ) = Rs ((100*13500))/108=Rs 12500 ∴ Rs 13500 payable after 8 months is a better offer
Q 9 - I purchased a bike for Rs 1056 in real money and sold it around the same time for Rs 1296 payable following 6 months. On the off chance that the rate of hobby is 12% p.a., what amount was my addition?
Answer : C
Explanation
C.P. = Rs 1056 S.P. = P.W. of Rs 1296 due 6 months hence = Rs. (100*1296)/(100+(12*1/2) ) = Rs ((100*1296))/106= 1200 ∴ Profit = Rs (1200-1056) = Rs 144 Gain% = (144/1056*100)% = 13.6%
Q 10 - A needs to pay Rs 1573 to B following 11/2 years and B needs to pay Rs 1444.50 to A following 6 months. In the event that the rate of hobby is 14% for each annum and both need to settle the record at this time, who will pay to the next and what amount?
Answer : D
Explanation
P.W. of loan on A = Rs ((100*1573))/(100+(14*2/3) )= Rs ((100*1573))/121= Rs 1300 P.W. of loan on B = Rs ((100*1444.50))/(100+(14*1/2) )= Rs ((144450))/103= Rs 1350 So, B will pay Rs. 50