H.C.F & L.C.M. - Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to H.C.F & L.C.M.. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Which of the following has most number of divisors?

A - 112

B - 176

C - 175

D - 170

Answer : B

Explanation

99 = 1 x 3 x 3 x 11;
101 = 1 x 101;
176 = 1 x 2 x 2 x 2 x 2 x 11;
182 = 1 x 2 x 7 x 13.
So, divisor of 99 are 1, 3, 9, 11, 33, 99
divisor of 101 are 1, 101
divisor of 176 are 1, 2, 4, 8, 16, 22, 44, 88, 176
divisor of 182 are 1, 7, 2, 13, 14, 26, 91, 182
Hence 176 has the most number of divisors.

Q 2 - H.C.F of 3240, 3600 and a third number is 36 and their L.C.M is 24 x 3 5 x 52 x 72?

A - 23 x 3 5 x 52 x 72

B - 22 x 3 5 x 72

C - 22 x 5 x 72

D - 25 x 5 2 x 72

Answer : B

Explanation

3240 = 23 x 32 x 5; 3600 = 24 x 32 52
H.C.F = 36 = 22 x 32.
Since H.C.F is the product of the lowest powers of common factors so the the third number must have 22 x 32 as its factor
Since L.C.M is the product of highest powers of common prime factors so the third number must have 35 x 72 as its factor
Therefore third number = 22 x 35 x 72

Q 3 - The least number, which when divided by 12,15,20 and 54 leaves in each case a remainder of 8, is?

A - 500

B - 548

C - 544

D - 536

Answer : B

Explanation

Required number = (L.C.M of 12, 15, 20, 54) + 8 = 540 + 8 = 548.

Q 4 - The H.C.F of two numbers is 11 and their L.C.M is 7700. If one of the numbers is 275, then the other is?

A - 279

B - 308

C - 283

D - 318

Answer : B

Explanation

Other number = 11 x 7700275 = 308

Q 5 - The greatest possible length which can be used to measure exactly the lengths 7m, 3m 85cm, 12m 95cm is?

A - 25 cms

B - 35 cms

C - 15 cms

D - 42 cms

Answer : B

Explanation

Required length = H.C.F of 700, 385, 1295  = 35 cms.

Q 6 - Find the least number which when divided separately by 13, 26, 39 and 52 leaves 5 as remainder in each case.

A - 156

B - 150

C - 161

D - 166

Answer : C

Explanation

Required number = L.C.M. of (13, 26,39 and 52) +5
= 156 + 5 = 161

Q 7 - X, Y and Z start at the same time in the same direction to run around a circular stadium. X completes a round in 126 seconds, Y in 154 seconds and Z in 99 seconds, all starting at the same point. After what time will they again at the starting point?

A - 21 min 18 sec

B - 23 min 6 sec

C - 25 min 12 sec

D - 2 min 6 sec

Answer : B

Explanation

L.C.M. of 126,154 and 99 = 1386.
So, X, Y and Z will again meet at the starting point in 1386 sec. i.e., 23 min. 06 sec.

Q 8 - The ratio of two numbers is 2:3. Having their L.C.M as 150, numbers are :

A - 30,40

B - 48,64

C - 50,75

D - none of these

Answer : C

Explanation

Let the numbers be  2x and 3x . Then, their L.C.M is 6x.
6x =  150    ⇒ x=  25
So, the numbers are 50 and 75.

Q 9 - H.C.F and L.C.F of two numbers x and y are 3 and 105 respectively. If x+y=36 then figure out 1/x + 1/y.

A - 35

B - 3/5

C - 4/3

D - 4/35

Answer : D

Explanation

We have X *y =3 *105 ⇒ xy = 315
∴  x+y/xy =36/315  = 4/35 ⇒ 1/y+1/x = 4/35 ⇒ 1/x+1/y = 4/35.

Q 10 - Find the largest divisor of 210, 315, 147 and 168.

A - 3

B - 7

C - 21

D - 44

Answer : C

Explanation

210  = 2*3*5*7,   315 =3*5*3*7 , 147 = 7*7*3  , 168 = 2*2*2*3*7
Required number = H.C.F of given  numbers=  (3*7) =21
aptitude_hcf_lcm.htm
Advertisements