Aptitude - Percentages Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Percentages. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - 88% of 370 + 24% of 210 - ? = 118

A - 258

B - 298

C - 320

D - 18

Answer : A

Explanation

Let the unknown value is p
88% of 370 + 24% of 210 - p = 118
p = 325.60 + 50.40 - 118
= 258

Q 2 - The sum of two numbers is 2490. If 6.5% of one number is equal to 8.5% of the other, then the numbers are?

A - 1411, 1079

B - 1411, 1011

C - 1301, 1079

D - 1301, 1011

Answer : A

Explanation

Let p and q be the numbers.
Then, 6.5% of p = 8.5% of q
p = 8565q i.e p = 1713q
Now, p + q = 2490 i.e. 1713q + q = 2490
Therefore, q = 1079
This shows the two numbers are : q = 1079 and 1713q = 1411 = p

Q 3 - The population of a town increased from 175000 to 262500 in a decade. The average percent increase of population per year is:

A - 20%

B - 12%

C - 5%

D - 7%

Answer : C

Explanation

Increase in 10 years = (262500 - 175000) = 87500
Increase % = (87500175000) = 50%
Therefore, average = (5010)% = 5%

Q 4 - Two tailors Rajiv and Raman are paid a total of Rs. 550 per week by their employer. If Rajiv is paid 120% of the sum paid to Raman, then how much is Raman paid per week?

A - 250

B - 342

C - 359

D - 290

Answer : A

Explanation

Let p be the sum paid to Raman per week.
Then, p + 120% of p = 550
Therefore, p = 250 after solving the above equation.
Raman is paid Rs. 250 per week.

Q 5 - A sum of Rs 817 is divided among A, B and C such that A receives 25% more than B and B receives 25% less than C. What is the A share in the amount?

A - 228

B - 247

C - 285

D - 304

Answer : C

Explanation

Let B receives Rs x
∴ A's Share = Rs 5x/4
C's Share = Rs 4x/3
According to question,
x + 5x/4 + 4x/3 = 817
Or, (12x + 15x + 16x)/12 = 817
Or, x = (817*12)/43 = Rs 228
A's Share = 5x/4 = (5*228)/4= Rs 285

Q 6 - The price of an article has been reduced by 40%. In order to restore the original price,the new price must be:

A - 200/3%

B - 200/6

C - 200/9

D - 200/8

Answer : A

Explanation

Let the original price = Rs. 100
Reduced price = Rs. 60
Increase on Rs. 60 = Rs. 40
Increase on Rs. 100 = 40/60*100%=2/3*100%=200/3%

Q 7 - 15% of 180 = 50% of?

A - 48

B - 50

C - 52

D - 54

Answer : D

Explanation

Let 15% of 180=50% of x
Then 15/100*180=50/100*x
=>x=54

Q 8 - On decreasing the price of refrigerator by 25%, its sale is increased by 20% .what is the effect on revenue received by the shopkeeper?

A - 25%

B - 20%

C - 15%

D - 10%

Answer : D

Explanation

Let,price =Rs. 100, sale =Rs. 100
Then, sale value = 100*100=Rs.10000
New sale value =Rs.(75*120)=Rs.9000
Decrease %=1000/10000*100=10%

Q 9 - In an examination, 60% of the candidates passed in English and 70% of the candidates passed in Mathematics but 20% failed in both the subjects. If 2500 candidates passed in both the subjects, the number of candidates that appeared in the examination was:

A - 3000

B - 3500

C - 4000

D - 5000

Answer : D

Explanation

Let, the total number of candidates = x
Hence, number of candidates passed in English = 0.6x
Similarly, number of candidates passed in Mathematics = 0.7x
Number of candidates failed in both the subjects = 0.2x
Number of candidates passed in at least one of the subjects =x-0.2x = 0.8x
∴ 0.6x+0.7x-2500=0.8x
Or,1.3x0.8x=2500
Or,0.5x=2500
Or,x=5000

Q 10 - After spending 15% on raw material, 30 % on machinery, 15% on furniture, 10% on machinery, Harish had a balance of 1300. The money with him was:

A - 3568

B - 4010

C - 3952

D - 4333

Answer : D

Explanation

x-(15% of x+30% of x+15% of x+10% of x)=1300
x-70% of x=1300
=>x=4333
aptitude_percentages.htm
Advertisements