Aptitude - Calendar Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Calendar. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Answer : B

Explanation

To begin with we discover the day on 1.3.2005.
1.3.2005= (2004 year+ period from 1.1.2005 to 1.3.2005

Odd days in 1600 years = 0
Odd days in 400 years = 0

4 years = (1 jump year+ 3 normal years)
= (1*2+3*1) odd days = 5 odd days. 

Jan + Feb + March
31 + 28 + 1 = 60 days = (8 weeks +4 days)=4 odd days.
∴ Total number of odd days = (0+0+5+4) =9=2 odd days.

∴ 1.3.2005 was Tuesday. So, Friday lies on 4.3.2005.
Thus, Friday lies on 4th, 11th, 18th and 25th of March, 2005.

Q 2 - What was the week's day on sixteenth July, 1776?

A - Wednesday

B - Tuesday

C - Friday

D - Saturday

Answer : B

Explanation

16 July, 1776 
= (1775 years + period from 1.1.1776 to 16.7.1776.
Checking of odd days.
No. of odd days in 1600 years =0 
No. of odd days in 100 years = 5 

75 years= 18 jump years+57 conventional years
= (18*2+57*1) odd days = 93 odd days
= (13 weeks +2 days) = 2 odd days.
∴ 1775 years have= (0+5+2) odd days= 7 days= 0 days

Jan + Feb. + March + April + May + June + July
31 +29 + 31 + 30 + 31 + 30 +16 = 198 days

198 days = (28 weeks+2 days) = 2 odd days
=Total no. of odd days = (0+2) = 2

Thus, the required day is Tuesday.

Q 3 - On eighth Dec, 2007 Saturday falls. What was the day of the week would it say it was on eighth dec, 2006?

A - Sunday

B - Thursday

C - Tuesday

D - Friday

Answer : D

Explanation

The year 2006 is a common year. 
Along these lines, it has 1 odd day.
In this way, the day on eighth Dec, 
2007 will be 1 day past the day.

On eighth Dec, 2006.
Yet, eighth Dec,2007 is Saturday.
∴ eighth Dec, 2007 is Friday.

Q 4 - On sixth March, 2005 Monday falls. What was the day of the week on sixth March, 2004?

A - Sunday

B - Saturday

C - Tuesday

D - Wednesday

Answer : B

Explanation

The year 2004 is a jump year. 
In this way, it has 2 odd days.
∴ The day on sixth March, 2005 will be 2 days.

past the day on sixth Walk, 2004.
Yet, sixth March, 2005 is Monday.
∴ sixth March, 2004 is Saturday.

Answer : D

Explanation

We might discover the day on first April, 2001.
First April , 2001=(2000 year + Period structure 1.1.2001 to 1.4.2001)
Odd days in 1600 years =0.
Odd days in 400 year =0.

Jan Feb March April
31 + 28 + 31 + 1 = 91 days =0 odd day.

Aggregate number of odd days= (0+0+0) =0.

On first April, 2001 it was Sunday.
In April, 2001 Wednesday falls on 4th, 11th, 18th and 25th.

Q 6 - What will be the day of the week on fifteenth 2010?

A - Sunday

B - Monday

C - Tuesday

D - Friday

Answer : A

Explanation

fifteenth August,2010 =(2009 years+ Period from 1.1.2010 to 15.8.2010)
Odd days in 1600 years = 0.
Odd days in 400 years = 0.

9 year = (2 jump year +7 conventional years)
= (2*2+7*1) = 11 odd days= 4 odd days

Jan + feb + March + April + May + June + July + august
31+28+31+30+31+30+31+15 = 227 days =(32 weeks +3 days )
= 3 odd days

Aggregate no. of odd days = (0+0+4+3) =7
= 0 odd day

Given day is Sunday.

Q 7 - Today is Monday. Following 61 days, it will be?

A - Wednesday

B - Saturday

C - Tuesday

D - Thursday

Answer : B

Explanation

Each day of the week is rehashed following 7 days.
In this way, after 63 days it will be Monday.
∴ Following 61 days , it will be Saturday.

Q 8 - Which of the accompanying is not a leap year?

A - 700

B - 800

C - 1200

D - 2000

Answer : A

Explanation

The century divisible by 400 is a leap year.
∴ The year 700 is not a jump year.

Q 9 - On eighth Feb, 2005 it was Tuesday. What was the week's day on eighth Feb, 2004?

A - Tuesday

B - Monday

C - Sunday

D - Wednesday

Answer : C

Explanation

The year 2004 is a jump year. 
It has 2 odd days.
∴ The day on eighth Feb,2004 is 2 days before the day.

On eighth Feb, 2005.
Henceforth This day is Sunday.
aptitude_calendar.htm
Advertisements