Aptitude - Profit & Loss Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Profit & Loss. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - By offering a seat for Rs. 572, a man increases 30%. The expense cost of the Chair is:

A - Rs. 340

B - Rs. 400

C - Rs. 440

D - Rs. none of these

Answer : C

Explanation

Let the C.P. be Rs x.Then, S.P. =130% of Rs x.
∴ 130/100*x=572 ⇒x= (572*10/13) =440.
∴ C.P. =Rs 440.

Q 2 - Ravi purchases some toffee at 2 for a rupee and offers them at 5 for a rupee. His misfortune percent is:

A - 120%

B - 90%

C - 60%

D - 25%

Answer : C

Explanation

Let the no. of toffees bought be (2*5)= 10
C.P of 10 toffees = (1/2*10) = 5
S.P of 10 toffees = (1/5 *10) = 2
Loss% = (3/5 *100) % = 60%

Q 3 - On offering an article for Rs. 19.5, a man increases 30%. So as to increase 40%, what will be increment in its offering cost?

A - Rs. 1.95

B - Rs. 1.75

C - Rs. 1.50

D - Rs. 2.00

Answer : C

Explanation

S.P =  Rs. 19.50 , Gain =30%
∴ C.P = (100/130*19.50) = 15
Now, C.P = Rs. 15, gain = 40%
New S.P=   (140/100*15) =21
Increase = Rs. (21-19.50) = Rs. 1.50

Q 4 - A machine was sold at an addition of 10%. Had it been sold at Rs. 80 less, the merchant would have lost 10%. What is the expense cost of the machine?

A - 350

B - 400

C - 450

D - 520

Answer : B

Explanation

Let the C.P be Rs. x. Then , S.P = (110/100*x)  =11x/10
New S.P =   (90/100*x)  =  Rs. 9x/10
11x/10 -9x/10 =80 ⇒ (11x-9x) =800
2x= 800 ⇒ x=400
∴ C. P= 400

Q 5 - By selling a Book for Rs.20, a man loses one eleventh of what it costs him. The cost of the Book is

A - 22

B - 21

C - 20

D - 19

Answer : A

Explanation

Let us assume cost price is X
i.e., X - 20 = ( 1)/11 X
=>X=22

Q 6 - Farhan purchased a house for Rs.80000 and a site for Rs.10000 respectively, if he sold the house for Rs.86000 and the site for Rs.14000, then find the resultant percentage of gain?

A - 1.05%

B - 1.07%

C - 1.09%

D - 1.11%

Answer : D

Explanation

Total CP = 90000 & total SP = 100000
=> Gain = SP/CP = 100000/90000 =1.111 =1.11%

Q 7 - At what value must Kantilla offer a blend of 80 Kg rice at Rs.6.75 per kg with 120 kg at Rs. 8 for each kg to increase 20%?

A - Rs. 7.50 for each kg

B - Rs. 8.20 For each kg

C - Rs. 8.85 For each kg

D - Rs. 9 for each kg

Answer : D

Explanation

Total C.P of 200 kg = (80*6.75+ 120*8) = (540+960)= rs. 1500
C.P of 1 kg = (1500/200) =rs. = 7.50, gain% = 20%
S.P of 1 kg = (120/100 *15/2) =Rs.9

Q 8 - Rs. 355 were separated among A, B,C in a manner that A had Rs. 20 more than B and C had Rs.15 all the more than A . What amount was C offer?

A - 100

B - 120

C - 135

D - 150

Answer : C

Explanation

Suppose B gets Rs. X. Then, A gets Rs. (x+20) and C gets Rs. (x+35)
∴ x+20+x+x+35= 355 => 3x=300 
=>x=100
 ∴ C share= (100+35) =135.

Q 9 - A single markdown identical to progressive rebates of 30%, 20% what's more, 10% is:

A - Half

B - 51%

C - 49.4%

D - 49.6%

Answer : D

Explanation

Let C.P be Rs. 100. Then ,
S.P =90% of 80% of  70% 0f  Rs. 100
= (90/100*80/100*70/100*100)= Rs. 50.40
∴ single discount = (100-50.40 )% =49.6%

Q 10 - A organization offers three sorts of progressive rebates. First: 25%, Furthermore, 15%, second: 30% and 10%, third: 35% and 5%. Which offer is better for a client?

A - First

B - second

C - third

D - all are similarly great

Answer : C

Explanation

Let the M.P be Rs. 100.
1st payment = 75% of 85% of rs. 100
= rs. (75/100*85/100*100)= 255/4  =rs. 63.75
2nd payment = 70% of 90% of Rs. 100
= Rs. (70/100*90/100*100)= 63
3rd payment =  65% of 95% of Rs. 100
= (65/100 *95/100*100) =61.75
Clearly , 3rd payment is better
aptitude_profit_loss.htm
Advertisements