Volume Calculation - Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Volume Calculation. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - The length of the askew of a cuboid 30 cm long, 24 cm wide and 18 cm is:

A - 30 cm

B - 15 √2cm

C - 30 √2 cm

D - 60 cm

Answer : C

Explanation

Length of the diagonal =√ (L 2+ b2+ h2)=  √[ (30)2 +( 24)2+(18)2]
= √ (900+576+324)   =√1800= √900*2
= 30√2 cm

Q 2 - A rectangular tank is 225m by 162 m at the base. With what pace must water stream into it through an opening 60cm by 45 cm that the level may be brought 20cm up in 5 hours?

A - 5000 m/hr

B - 5200 m/hr

C - 5400 m/hr

D - 5600 m/hr

Answer : C

Explanation

Volume of water flown in 5hrs.= (225*162*20/100)= 7290 m3
Let the speed of the water be x meter /hr.
Water flown in 5 hrs.  =(x*60/100*45/100*5) m3= (27x/20) m3
∴ 27x/20= 7290 ⇒ (7290*20/27) m = 5400m /hr.

Q 3 - The whole of the length, broadness and profundity of a cuboid is 19 cm and its askew is 5√5cm. Its surface region is:

A - 125 cm2

B - 236 cm2

C - 361 cm2

D - none of these

Answer : B

Explanation

(L+b+h) =19 and √ (L2+b2+h2) = 5√5
⇒ (L+b+h) 2= (19) 2 and (L2+b2+h2) = 125
⇒ (L2+b2+h2) +2(Lb+bh+Lh) = 361 and (L2+b2+h2) = 125
⇒125+2(Lb+bh+Lh) =361 ⇒2 (Lb+bh+Lh) = (361-125) =236
∴ Surface area = 236cm2

Q 4 - A room is 10 m long, 8m wide and 3.3 m high. What number of men can be obliged in this room if every man requires 3m3 of space?

A - 99

B - 88

C - 77

D - 75

Answer : B

Explanation

Volume of the room = (10*8*3.3) m3= 264m3
Volume required by 1man = 3m3
Required number of men = 264/3 = 88

Q 5 - The aggregate surface zone of a solid shape of side 27 cm is:

A - 2916 cm2

B - 729 cm2

C - 4374 cm2

D - 19683 cm2

Answer : C

Explanation

Surface area =6a2= (6*27*27) cm2= 4374cm2

Q 6 - Three solid shapes of iron whose edge are 6 cm, 8cm and 10 cm are dissolved and framed into a solitary 3D shape. The Edge of the new solid shape framed is:

A - 12 cm

B - 14 cm

C - 16 cm

D - 18 cm

Answer : A

Explanation

Volume of new cube= [(6) 3+ (8) 3+ (10) 3] cm3
= (216+512+1000) cm3
= (1728) cm3= (23*63) cm3
Edge of this cube = (2*6) cm = 12 cm

Q 7 - Capacity of a round and hollow vessel is 25.872ltr. On the off chance that the stature of the chamber is three times the range of its base, what is the region of the base?

A - 336 cm2

B - 616 cm2

C - 1232 cm2

D - none of these

Answer : B

Explanation

Volume =(25.872*1000)cm3= 25872cm3
Let the radius be r cm. Then, height = 3r cm
∴22/7*r2*3r= 25872 ⇒r3= (25872*7)/66 = (392*7) = (7*7*7*8)
⇒r = (7*2) cm= 14 cm
Area of the base = πr2= (22/7*14*14) cm2= 616 cm2

Q 8 - The proportion of the radii of two barrels is 2:3 and the proportion of their statures is 5:3. The proportion of their volumes will be:

A - 4:9

B - 9:4

C - 20:27

D - 27:20

Answer : C

Explanation

Let the radii be 2r and 3rand the heights be 5h and 3h.
Ratio of their volume = {π*(2r) 2*5h/ π*(3r) 2*3h=   20/27 = 20:27

Q 9 - 0.88 m3. Of iron is softened and shaped as iron poles, each of distance across 2cm and length 7 m. What number of bars is shaped?

A - 400

B - 392

C - 616

D - 2000

Answer : A

Explanation

For each iron rod, r = 1 cm = 1/100 m and h= 7m
Volume of 1 iron rod = πr2h = (22/7* 1/100 *1/100 *7) m3
= 11/5000 m3
No. of iron rods= (88/100* 5000/11) = 400

Q 10 - The proportion of aggregate surface territory and the parallel surface zone of a chamber whose sweep is 80 cm and stature 20 cm are:

A - 2:1

B - 3:1

C - 4:1

D - 5:1

Answer : D

Explanation

r =80cm and h= 20cm
Total surface area/ lateral surface area = 2πr (h+r)/ 2πrh = (h+r)/h
= (20+80)/20 =100/20 =5:1
aptitude_volume_calculation.htm
Advertisements