Progression - Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Progression. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - 105 th term of the A.P. 4, 9/2, 5, 11/2, 6 ....is

A - 56

B - 111/2

C - 119/2

D - 55

Answer : A

Explanation

 Here a = 4, d = (9/2-4) = 1/2
T₁0₅ = a+(105-1)*d=4+104*1/2=4+52=56.

Q 2 - What number of numbers arrive somewhere around 10 and 200 which are precisely separable by 7?

A - 21

B - 23

C - 25

D - 27

Answer : D

Explanation

Requisite numbers are 14, 21, 28, 35 .., 196.
This is an A.P. in which a = 14 and d = 7
a +(n-1) d = 196 ⇒  14+(n-1)*7 =196
= (n-1)*7 = 182 ⇒ (n-1) = 26 ⇒ n = 27.

Q 3 - On the off chance that the tenth term of the succession, a - b, a-2b, a-3b ...is 20 and its twentieth term is 10, then its xth term is:

A - 10-x

B - 20-x

C - 29-x

D - 30-x

Answer : D

Explanation

This is an A.P. in which A = a and d = (a-b) -a = -b
T₁₀ = 20 ⇒ a+9d = 20 ⇒ a+9*)-b) =20⇒a-9b=20 ... (i)
T₂₀ =10⇒ a+19d = 10 ⇒ a+19*(-b) =10⇒a-19b=10 ... (ii)
On subtracting (ii) from (i) we get 10b = 10 ⇒ b=1
Putting b= 1 in (i) we get a-9*1=20 ⇒ a =29.
∴ xth term = a + (x-1) *d=29+ (x-1) * (-b)
= 29 + (x-1) * (-1) = (30-x).

Q 4 - What is the following number in the math movement 2, 5, 8....?

A - 7

B - 9

C - 10

D - 11

Answer : D

Explanation

This is an A.P. in which a = 2 and d = (5-2) =3.
∴ Next number= (8+3) =11.

Q 5 - The total of every single common number from 75 to 97 is:

A - 1598

B - 1798

C - 1958

D - 1978

Answer : D

Explanation

Sum = 75+76+77+...+97.
Here a =75, d = (76-75) =1
Let the number of terms be n. Then,
A+ (n-1) d =97⇒ 75 + (n-1)*1 =97 ⇒ (n-1) = 22 ⇒ n= 23.
∴ Sum = 23/2 (75 + 97) = (23/2 *172) = (23 *86 ) = 1978.

Q 6 - The third term of a geometrical progression is 4. The result of initial 5 terms is:

A - 43

B - 4⁴

C - 4⁵

D - None of these

Answer : C

Explanation

Let the first term be a and common ratio r. Then ar = 4
Product of 5 first term = a* ar*ar2*ar3 *ar⁴ *= a*r⁴ = (ar2)⁵ = 4⁵

Q 7 - Three numbers are in G.P. Their whole is 28 and item is 512. The numbers are:

A - 2,6,18

B - 2,8,16

C - 4,8,16

D - 6,9,13

Answer : C

Explanation

Let the number be a/r, a, ar.
Then, a/r* a*ar = 512 ⇒ a3 =83 ⇒ a =8
8/r+8+8r =28 ⇒ 8/r +8r =20 ⇒ 2/r+2r =5
⇒ 2r2-5r+2 =0 ⇒ 2r2-4r-r+2 =0
⇒ 2r (r-2)- (r-2)=0   ⇒ (r-2)(2r-1) =0
⇒r = 2 or r = 1/2
Numbers are 4,8, 16.

Q 8 - A man heaps logs of wood so that the top layer contains one log and every lower layer has one more than the layer above. In the event that there are 15 layers, the aggregate number of logs will be:

A - 105

B - 120

C - 210

D - 225

Answer : B

Explanation

Total number of logs = 1+2+3+...+15.
This is an A.P. in which a =1, d =1 and n= 15.
Sn = n/2(a+1) = 15/2 (1+15) =120

Q 9 - (13 +23 + 33+...... + 153) =?

A - 900

B - 11025

C - 13400

D - 14400

Answer : D

Explanation

We know that (13+23+33+??+n3) = {n (n-1)/2)2
∴ (13+23+33+?..+153) = (15*16/2)2 = (120)2 = 14400.3
aptitude_progression.htm
Advertisements