Aptitude - Time & Work Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Simple Interest. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - A does 20% less work than B. In the event that A can finish a bit of work in 15/2 hours, then B can do it in

A - 5 hours

B - 11/2 hours

C - 6 hours

D - 13/2 hours

Answer : C

Explanation

Suppose in a given time B completes the whole work.
Then, in that time A does 80/100 work i.e. 4/5 work
Ratio of work done by A and B = inverse ratio of time taken by A and B.
Suppose B do the work in x hrs .Then, 4/5:1=2/15:1/x⇒4:5=2x: 15
⇒ (5*2x) = (4*15) ⇒10x =60⇒x=6.
Time taken by B to finish the work=6hrs.

Q 2 - 3 men or 5 ladies can do a work in 12 days. To what extent will 6 men and 5 ladies take to complete the work?

A - 4 days

B - 10 days

C - 15 days

D - 20 days

Answer : A

Explanation

3 men =5 women ⇒(6 men +5 women )=15 women
Now, 5 women can do it in 12 days.
1 woman can do it in (12*5) days.
15 women can do it in 12*5/15days=4days.

Q 3 - A can do a bit of work in 20 days which B can do in 12 days. B worked at it for 9 days. A can complete the remaining work in:

A - 3 days

B - 5 days

C - 7 days

D - 11 days

Answer : B

Explanation

B's 9 days work = (1/12*9)= 3/4 ; remaining work = (1-3/4 )= 1/4 1/20 work is finished by A in 1 day. 1/4 works is finished by A in (20*1/4) days. =5 days

Q 4 - A can make a sure showing in 25 days which B alone can do in 20 days. A began the work and was joined by B following 10 days. The work went on for

A - 25/2 days

B - 128/9 days

C - 15 days

D - 50/3 days

Answer : D

Explanation

A's 10 days work = (1/25*10)= 2/5 ; remaining work = (1-2/5) = 3/5
(A+B)'s 1 day work = (1/25+1/20) = 9/100
9/100 work is finished by (A+B) In 1 day.
3/5 work is finished by (A+B) in (100/9* 3/5) days = 20/3 days
Total time taken = (10+ 20/3) = 50/3 days

Q 5 - A certain no. of men finishes a bit of work in 60 days. On the off chance that there were 8 men more work could be done in 10 days less. What number of men arrived initially?

A - 30

B - 40

C - 32

D - 36

Answer : B

Explanation

Let there be x men originally.
X man finish the work in 60 days and (x+8) finish it in 50 days.
X man finish the job in 60 days.
⇒ 1 man can finish it in 50 (x+8) days.
∴ 60 x = 50(X+80 ⇒10 x= 400 ⇒x = 40
Hence, there were 40 men originally.

Q 6 - A men, a ladies and a kid can together finish a bit of work in 3 days. In the event that a men alone can do it in 6 days and a kid alone in 18 days, to what extent will a ladies take to finish the work?

A - 9 days

B - 21 days

C - 24 days

D - 27 days

Answer : A

Explanation

(1 man+ 1 women +1 boy ) 1 day work = 1/3
Suppose the women alone can do it in x days. Then
1/6 +1/x+1/18= 1/3 ⇒4/18 +1/x = 1/3 ⇒1/x = (1/3- 2/9) = 1/9
So, 1 woman can do the work in 9 days

Q 7 - If 1 men or 2 ladies or 3 kid can do a bit of work in 44 days , then the same bit of work will be finished by 1 men , 1 ladies and 1 kid in

A - 21 days

B - 24 days

C - 26 days

D - 33 days

Answer : B

Explanation

1 man 's 1 day work = 1/44 , 2 women?s  1 day  work =  1/44
∴ 1 women 1 day work = 1/88
3 boys 1 day's work = 1/44 ⇒1 boys 1 day work = 1/132
(1 man + 1 women + 1 boy)'s 1 day work =  (1/44+ 1/88+1/132 )= (6+3+2)/264
= 11/264 = 1/24
∴ 1 man+ 1 women + 1 boy's can finish this work in 24 days.

Q 8 - 10 men can complete a bit of work in 10 days, though it takes 12 ladies to complete it in 10 days. On the off chance that 15 men and 6 ladies attempt to finish the work, how long will they take to finish it?

A - 2 days

B - 4 days

C - 5 days

D - 11 days

Answer : C

Explanation

10 men = 12 women ⇒1 women = 6/5 women
(15 men + 6 women)= (15* 6/5+ 6) = 24 women
12 women can do a piece of work in 10 days.
∴ 24 women will do it in (10*12)/24 = 5 days

Q 9 - A can develop 2/fifth of the area in 6 days and B can develop 1/third of the area in 10 days. Cooperating A and B can develop 4/fifth of the area in

A - 4 days

B - 5 days

C - 8 days

D - 10 days

Answer : C

Explanation

2/5th of the land is cultivated by A in 6 days.
Whole land is cultivated by A in (6*5/2) days = 15 days
1/3 rd of the land is cultivated by B in 10 days.
Whole land is cultivated by B in (10*3) = 30 days
(A+B)'s 1 days work = (1/15+ 1/30) = 3/30 = 1/10
Whole land is cultivated by both in 10 days.
4/5th land is cultivated by both in (10*4/5) = 8 days

Q 10 - 12 men take 36 days to do a work while 12 ladies complete 3/fourth of the same work in 36 days. In how long 10 men and 8 ladies together will finish the same work?

A - 6 days

B - 12 days

C - 27 days

D - none of these

Answer : D

Explanation

Time taken by 1 man to finish the work = (36*12) day= 432 days.
3/4 th of work is completed by 12 women in 36 days.
Whole work is completed by 12 woman in (36*4/3) =48 days.
Time taken by 1 woman to finish the work = (48*12) days = 576 days.
aptitude_time_work.htm
Advertisements