- Aptitude - Home
- Aptitude - Overview
- Quantitative Aptitude
Aptitude - Boats & Streams Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Boats & Streams. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - A man can push upstream at 6km/hr and downstream at 10 km/hr. Discover man's rate in still water and the rate of the momentum.
Answer : C
Explanation
Speed upstream =6 km/hr`Speed downstream = 10 km/hr`Rate in still water = 1/2 (10-6) km/hr. = 6km/hr`Rate of the current = 1/2 (10+6) km/hr =8 km/hr
Q 2 - A man can push 30km upstream and 44km downstream in 10 hours. Additionally, he can push 40km upstream and 55km downstream in 13 hours. Discover the rate of flow and the current of the man in still water.
Answer : C
Explanation
Let speed upstream be x km/hr and the velocity downstream be y km/hr`At that point, 30/x+44/y=10 ... (i) and 40/x+55/y=13 ... (ii)`Increasing (ii) by 4, (i) by 5 and subtracting, we get: 10/x=2=>x=5.`Putting x=5in (i) we get 4y=44=> y=11.`∴ Speed upstream =5km/hr, speed downstream=11km/hr.`Velocity of the current =1/2(11-5) km/hr=3km/hr.`Velocity of man in still water =1/2(11+5) km/hr=8km.
Q 3 - A boat running downstream covers 24kms in 4 hours, while for covering the same separation upstream it takes 6 hours. What is the velocity of the watercraft in still water?
Answer : B
Explanation
Speed downstream =24/4km/hr=6 km/hr.`Speed upstream =24/6 km/hr=6 km/hr.`Speed of the boat in still water=1/2(6+4) km/hr=5 km/hr.
Q 4 - A steamer goes downstream starting with one port then onto the next in 4 hours. It covers the same separation upstream in 5 hours. In the event that the velocity of the stream is 2km/hr, the separation between the two ports is:
Answer : D
Explanation
Let the distance between the two ports be x km. Then,`Speed downstream =x/4 km/hr, Speed upstream=x/5 km/hr.`Speed of the stream=1/2(x/4-x/5).`∴ 1/2 (x/4- x/5) = 2 => x/4 -x /5 = 4 => x = 80.`Hence, the distance between the two ports is 80 km.
Q 5 - A boat can push 1 km with stream in 10 minutes and 1 km against stream in 20 minutes. What is the rate of the vessel in still Water?
Answer : D
Explanation
Distance moved downstream in 10 min=1km.`Distance moved downstream in 60 min= (1/10*60) km=6 km.`Distance moved upstream in 20 min =1 km.`Distance moved upstream in 60 min = (1/20*60) km = 3 km.`Speed downstream =6 km/hr, Speed upstream =3 km/hr`Speed of the boat in still water =1/2(6+3) km/hr =4.5 km/hr.
Q 6 - In a waterway, a man takes 3 hours in paddling 3 km upstream or 15km downstream. What is the rate of the current?
Answer : A
Explanation
Speed upstream =3/3 km/hr =1 km/hr.`Speed downstream =15/3 km/hr=5 km/hr.`Speed of current =1/2 (5-1) km/hr =2 km/hr
Q 7 - A vessel goes 6 km in an hour in still water. It requires thrice as much investment in covering the same separation against the current. Velocity of the current is:
Answer : C
Explanation
Speed in still water =6 km/hr.`Speed against the current =6/3 km/hr =2 km/hr`Let the speed of the current be x km/hr`6-x = 2 => x = 4 km/hr.
Q 8 - A motor boat in still water travels at a speed of 36 kmph. It goes 36 km upstream in 1 hr 45 mins. The time taken by it to cover the same distance downstream will be
Answer : C
Explanation
Upstream Speed of motor boat = 56/1 hr 45 min = 32 kmph`Speed of the motor boat in still water = 36 kmph`Speed of the boat in still water = 1/2*(Downstream Speed + Upstream Speed)`36 = 1/2(d + 32)`Downstream Speed (d) = 40 km/hr``t = Distance/speed = 40/36 = 7/5 hr = 1 hr 24 mins
Q 9 - A boatman goes 2km against the current of stream in 1 hours and goes 1 km along the current in 10 min. To what extent will he takes to go 5km in stationary water?
Answer : C
Explanation
Speed upstream =2km/hr, Speed downstream = 6 km/hr.`Speed in stationary water = 1/2 (6 + 2) km/hr = 4 km/hr.`Time taken to cover 5 km in stationary water = (1/4 *5) = 1 hr 15 min.
Q 10 - The current of a stream keeps running at 4km 60 minutes. A boat goes 6 km and back to the beginning stage in 2hour. The rate of the boat in still water is:
Answer : C
Explanation
Let the speed in still water be x km/hr. Then,`Speed downstream = (x+ 4) km/hr, speed upstream = (x-4) km/hr.`6/(x+4) + 6 /(x-4) = 2 => 1/(x+4) +1/(x-4)=2/6 =1/3 =>(x+4)+(x-4)/x2-16=1/3 =>x2-16=6x`=> x2 -6x-16=0=> (x-8) (x+2) = 0 => x = 8.∴ Speed of boat in still water = 8 km/hr.