Aptitude - Ratios Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Ratios. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - X's money is to Y's money as 5:7 and Y's money is to Z's money as 3:4 .If X has Rs.900, Z has

A - 1620

B - 1640

C - 1660

D - 1680

Answer : D

Explanation

X:Y = 5:7 = 15:21, Y:Z = 3:4 = 21:28
X:Y:Z = 15:21:28
X:Z = 15:28
800:Z = 15:28
 =>Z = Rs.1680.

Q 2 - Two numbers are respectively 80% and 60% more than a third number. What is the ratio between two numbers?

A - 7:8

B - 8:9

C - 9:8

D - 4:3

Answer : C

Explanation

Let the third number be x
=> The first and second number becomes 1.8x and 1.6x
Their ratio will be 1.8x/1.6x=1.8/1.6=9/8 = 9:8

Q 3 - If 0.6*A= 0.09*B, then A:B= ?

A - 2:3

B - 1:15

C - 20:3

D - 3:20

Answer : D

Explanation

0.6*A = 0.09 *B A/B =0.09/0.6 = 0.09/0.60 = 9/60 =3/20 
∴A:B = 3:20

Q 4 - 1/x :1/y :1/z =2:3:5, then x:y:z=?

A - 2:3:5

B - 15:10:6

C - 5:3:2

D - 6:10:15

Answer : B

Explanation

Let 1/x = 2k , 1/y = 3k and 1/z = 5k
At that point x = 1/2k, y =1/3k, z = 1/5k 
∴   x:y:z = 1/2k : 1/3k: 1/5k
∴  x:y:z = 15:10:6

Q 5 - The proportion between two no. is 3:4 . on the off chance that every no. is expanded by 6, the proportion gets to be 4:5 . The no's distinction. is ?

A - 1

B - 3

C - 6

D - 8

Answer : C

Explanation

Let the numbers be 3x and 4x.  At that point,
3x+6/4x+6 = 4/5 => 5 (3x+6) =4 (4x+6) => x=(30-24) =6 
Contrast between the numbers = (4x-3x) = x = 6. 

Q 6 - Two no. are in the extent of 3:5 . If each no. is extended by 10, the extent gets the opportunity to be 5:7 , the no. are?

A - 3, 5

B - 7, 9

C - 13, 22

D - 15, 25

Answer : D

Explanation

Let the numbers be 3x and 5x then,
(3x+10 ) / (5x+10)= 5/7
=> 7 ( 3x+10)= 5 (5x+10)
=> 4x= (70-50) =20
=> x =5
∴ The numbers are (3*5) and (5*5) , 15 and 25

Q 7 - The proportion of two numbers is 3:4 and their entirety is 420.The more noteworthy of the Two numbers is:

A - 175

B - 200

C - 240

D - 315

Answer : C

Explanation

Let the numbers be 3x and 4x , Then
3x+4x= 420
=> 7x= 420 
=>  x=60.
 So, the numbers are 180 and 240.
 Hence, the correct answer is 240 .

Q 8 - If a surpasses B by 40 % and B is not as much as C by 20 %, then A:C =?

A - 3:1

B - 3:2

C - 26:25

D - 28:25

Answer : D

Explanation

B= 80% of C= 80/100*C= 4c/5 and 
A= 140% of B=(140b/100) =7B/5
 A= 7b/5= 7/5*4C/5 =28C/25
=>A/C =28/25
 ∴ A: C = 28:25

Q 9 - Rs. 600 are partitioned among A, B and C such that Rs. 40 more than 2/fifth of An offer , Rs. 20 more than 2/7 of B offer and Rs. 10 all the more then 9/17 of C offer may all be equivalent . What is A's offer?

A - 280

B - 150

C - 170

D - 200

Answer : B

Explanation

(2/5)A +40 = ( 2/7)B +20 + 9/17 C+10 = k.
Then, A =5/2 (k-40), B= 7/2(k-20) and C= 17/9 (k-10)
A+B+C =600 =>5/2 (k-40) +7/2(k-20) + 17/9 (k-10) = 600
=> 45(k-40) +63(k-20)+34(k-10)= 10800
=> 142k- (45*40+63*20+34*10) =10800
=> 142k- (10800+3400) = 14200 
=>k=100.
∴ A= 5/2(100-40)= (5/2*60) =150

Q 10 - Two equivalent glasses are 1/3 and 1/4 loaded with milk. They are then topped off with the water and the substances are blended in a tumbler. The milk's proportion and water in the tumbler is:

A - 7:5

B - 7:17

C - 3:7

D - 11:23

Answer : B

Explanation

First glass contains milk =1/3, water=2/3.
Second contains milk =1/4,water=3/4.
New tumbler contains milk=(1/3+1/4)=7/12,water=(2/3+3/4)=17/12.
Ratio of milk and water in it =7/12:7/12=7:17.
aptitude_ratios.htm
Advertisements