Partnership - Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Partnership. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Ramesh , suresh and kumar are partnersin a business. They invested their capital in the ratio of 3:4:7. An amount of Rs. 21000 earned by them at the end of the year, How much share kumar earned in this profit?

A - Rs. 12500

B - Rs. 10500

C - Rs. 15000

D - Rs. 10000

Answer : B

Explanation

Ramesh : suresh : kumar = 3:4:7
Share of Kumar = Rs. (21000* 7/14) = Rs. 10500

Q 2 - Ajay , Bijender and chaman started a business and invested Rs. 20000 each partner .After the period of 4 month, some changes are made in investment just like Ajay withdraw Rs. 5000, Bijender and chaman both add 6000 each in the invested capital. An amount of Rs. 69900 recorded as a profit in the firm. What should be the share of Bijender in profit?

A - Rs. 56000

B - Rs. 21200

C - Rs. 9000

D - Rs. 20000

Answer : B

Explanation

Ajay : Bijender: chaman = (20000*5+15000*7) : (20000*5+ 16000*7) :(20000*5+26000*7)
= 205000: 212000 : 262000 =  205 : 212: 282
Share of B  in profit =  Rs. (69900* 212/699) = Rs. 21200

Q 3 - 1/6 part of capital invested by A for the period of 1/6 times, 1/3 part invested by B for the 1/3 times and rest of the capital invested by C for the rest of the time. What should be the share of B if Rs. 23000 is the profit?

A - Rs. 4000

B - Rs. 5000

C - Rs. 3250

D - Rs. 4800

Answer : A

Explanation

Here x denote capital  and y denote   total time. Then,
Rs. x/6 for y/6 months for the investment of A  and Rs. x/3 for y/3 months  for the investment of B.
Investment of C = [ x-(x/6+ x/3)] = Rs. x/2 for y months.
Then , A: B: C = ( x/6 * y/6) : (x/3* y/3) : (x/2: y) = xy/36 : xy/9 : xy/2 =  1:4: 18
Share of  B in profit =  Rs. (23000* 4/ 23) = Rs. 4000.

Q 4 - The condition of investment in a firm are A invest3 times in the comparison of B and B invest 2/3 of C investment. Find out the capital ratio between three partner?

A - 3:9:2

B - 6:10:15

C - 5:3:2

D - 6:2:3

Answer : D

Explanation

Suppose Rs. x invested by C . Then , 2x/3 invest by B and Rs. 2x invested by A.
A: B: C = 2x: 2x/3 : x = 6x:  2x : 3x = 6: 2: 3.

Q 5 - With the amount of Rs. 4500 A started business but after some time B also join this business with Rs. 5400 investment and profit sharing ratio between them is 2:1 then find out the period B join the business after?

A - 5 month

B - 2 month

C - 3 month

D - 7 month

Answer : D

Explanation

If for the x months , B remains in the business.
A: B =  ( 4500*12) : (5400*x) = (54000 : 5400x) = (10:1)
∴ 10/x = 2/1 ⇒ 2x = 10 ⇒ x= 5
Thus , we can say that B remains in the business for the period of 5 months  then on the basis of that statement we can say after the period of 7month B join the business.

Q 6 - The partners of a firm are A and B . A invested 3 times in the comparison of his partner. While the period of his investment is 2 times in the comparison of B . What should be the total profit of the firm if Rs. 12000 received by B as a share in profit?

A - Rs. 72000

B - Rs. 48000

C - Rs. 84000

D - Rs. 60000

Answer : C

Explanation

If Rs. x for y months is investment of B .
Then the investment of A is  Rs. 3x for the period of 2y.
∴  A: B = (3x*2y) : (x:y) = 6xy : xy = 6: 1
Let the total profit be rs. P . Then,
P* 1/7 = 12000  ⇒ p = 84000.
Hence, the prove that the the profit of the firm is 84000.

Q 7 - In the ratio of 5:7:6 money was invested by three partners A ,B and C . 26% , 20% and 15% investment increased by them respectively in the next year. What should be the ratio of profit in the second year?

A - 21:28:23

B - 26:20:15

C - 31:27:21

D - none of these

Answer : A

Explanation

If rs. 5x,7x and 6x is the investment  in the first year by A: B:C . then
the investment in the second year by A ,B and C = (126% of 5x ), (120% of 7x) and (115% of 6x)
(126/100*5x) : (120/100*7x) : (115/100*6x) = 630 : 840: 690 =  21: 28: 23

Q 8 - Mr X, Mr Y and Mr Z invest Rs 1500, Rs 2000 and Rs 2500 respectively in a business. The profit earned is Rs 1200. Find the share of each in the profit.

A - 300, 400, 500

B - 250, 450, 500

C - 200, 300, 700

D - 600, 300, 300

Answer : A

Explanation

Ratio of investments = X : Y : Z
= 1500 : 2000: 2500
= 3 : 4 : 5
Sum of the ratios = 3 + 4 + 5 = 12
Share in the profit:

For Mr X = (3/12)*1200 = Rs 300
For Mr Y = (4/12)*1200 = Rs 400
For Mr Z = (5/12)*1200 = Rs 500

Q 9 - Arijit invests one half of the capital for 3/4th of the time. Bindu invests one-third of the capital for 1/2 of the time and Charu invests the remaining capital for the whole time. If the profit earned is Rs 510, find the share of each.

A - 250, 140, 120

B - 270, 120, 120

C - 250, 120, 140

D - None of these

Answer : B

Explanation

Charu's share of investment = 1 - (1/2  + 1/3) = 1/6
Arijit : Bindu : Charu = (1/2 * 3/4) : (1/3 * 1/2) : (1/6 * 1)
= 3/8 : 1/6 : 1/6
 = 9/24 : 4/24 : 4:24
= 9 : 4 : 4
Sum of ratios = 9 + 4 + 4 = 17
Profit share of Arijit = 9/17 * 510 = Re 270
Profit share of Bindu = 4/17 * 510 = Re 120
Profit share of Charu = 4/17 * 510 = Re 120

Q 10 - Amit and Binod enter into partnership business with Re 5000 and Re 4000 respectively. After 1/4th of the time Amit contributes additional Re 2000. One month after the start of the business, Binod withdraws 1/4th his capital. Jagan then joins the business with a capital investment of Re 7000. The profit at the year-end is Re 2304. Find the share of profit for each investors.

A - 936, 444, 924

B - 935, 445, 924

C - 930, 450, 924

D - 936, 440, 928

Answer : A

Explanation

Bringing down the investment to 1 month,
Amit's investment = (5000*12) + (2000*9) = Re 78000
Binod's investment = (4000*1) + (3000*11) = Re 37000
Jagan's investment = (7000*11) = Re 77000

Amit : Binod : Jagan = 78 : 37 : 77

Sum of ratios = 78+37+77 = 192

Amit's share = 78/192 * 2304 = Re 936
Binod's share = 37/192 * 2304 = Re 444
Jagan's share = 77/192 * 2304 = Re 924
aptitude_partnership.htm
Advertisements