Aptitude Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Aptitude. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - A divider 24m long , 8 m high and 60cm thick is comprised of blocks, every measuring 24cm * 12cm *8cm , it being given that 10% of the divider comprises of mortar. What number of blocks will be required?

A - 50000

B - 45000

C - 40000

D - 20000

Answer : B

Explanation

Volume of wall = (24*8*60/100)m3 =576/5m3
Volume of bricks = (90% of 576/5) m3= (90/100*576/5) m3= (144*18/25) m3
Volume if 1 bricks = (24/100*12/100*8/100) m3
Number of bricks = [(144*18/25)*100/24*100/12*100/8) = 45000

Q 2 - 8 men can delve a pit in 20 days. On the off chance that a man works half double as a kid then 4 men and 9 kids can delve a comparable pit in:

A - 10 days

B - 12 days

C - 15 days

D - 16 days

Answer : D

Explanation

1 man = 3/2 boys , 8 men = (8*3/2) boys = 12 boys
(4men + 9 boys) = (4*3/2 +9) boys = 15 boys
Now, 12 boys dig it in 20 days.
1 boy digs it in (20*12) days.
15 boys will dig it in (20*12)/15 days = 16 days

Q 3 - What must be added to each term of the extent 7:13 so that the extent gets the chance to be 2:3 ?

A - 1

B - 2

C - 4

D - 5

Answer : D

Explanation

Let the number to be added be X. Then,
7+x/13+x= 2/3  
=> 3(7+X)=2(13+x)
 => X= (26-21)= 5
∴ number to be added = 5.

Q 4 - By how much is 35 % of 81 is greater then 80% of 25.

A - 8.00

B - 8.25

C - 8.35

D - 8.5

Answer : C

Explanation

It is 35/100*81  -  80/100*25=8.35

Q 5 The average weight of 8 persons increases by 2.5kg when a new person comes in place of one of them weighing 65kg . what might be the weight of the new person?

A - 85

B - 75

C - 75.5

D - 80

Answer - A

Explanation

Total weight increased = (8 x 2.5) kg = 20kg 
Weight of new person = (65 + 20) kg = 85kg.

Q 6 - The average age of five officers in a department is 32 years. If the age of their supervisor is added the average increases by 1. What is the supervisor's age?

A - 32 years

B - 48 years

C - 38 years

D - 42 years

Answer : C

Explanation

Supervisor?s age = 32 + 6 = 38 years

Q 7 - If x/4 + y/3= 5/12 and x/2+ y =1, then the estimation of (x+y) is:

A - 1/2

B - 1

C - 3/2

D - 2

Answer : C

Explanation

Given equations are 3x+4y= 5 ...(i) and x+2y =2 ...(ii)
On multiplying (ii) by 3 and subtracting (i) from it, we get 2y = 1 ⇒y = 1/2
Putting y = 1/2 in (ii), we get x+2*1/2 = 2 ⇒x+1= 2 ⇒x =1
∴(x+y ) = (1+1/2 ) = 3/2

Q 8 - The estimation of ℏ for which the line x+2y-9= 0 and ℏx+4y+5 =0 are parallel, is

A - ℏ= 2

B - ℏ= 1

C - ℏ= - 1

D - ℏ = - 2

Answer : A

Explanation

Since the given lines are parallel, we have 1/ℏ =2/4 ⇒ ℏ = 2

Q 9 - Ajay , Bijender and chaman started a business and invested Rs. 20000 each partner .After the period of 4 month, some changes are made in investment just like Ajay withdraw Rs. 5000, Bijender and chaman both add 6000 each in the invested capital. An amount of Rs. 69900 recorded as a profit in the firm. What should be the share of Bijender in profit?

A - Rs. 56000

B - Rs. 21200

C - Rs. 9000

D - Rs. 20000

Answer : B

Explanation

Ajay : Bijender: chaman = (20000*5+15000*7) : (20000*5+ 16000*7) :(20000*5+26000*7)
= 205000: 212000 : 262000 =  205 : 212: 282
Share of B  in profit =  Rs. (69900* 212/699) = Rs. 21200

Q 10 - The range of a wire is diminished to 33%. In the event that the volume continues as before, then the length of new wire must be how often the first length?

A - 2 times

B - 3 times

C - 6 times

D - 9 times

Answer : D

Explanation

Let the original radius = r and original length = h
New radius =⅓ r, let new length =H. Then,
πr2h= π (⅓r) 2 *H = πr2H/9 ⇒h= H/9 ⇒ H= 9h

aptitude_questions_answers.htm
Advertisements