Verbal Ability - Conditionals Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Conditionals. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - It ... easy to paint pictures if you knew how to.

A - would be

B - had been

C - would have been

D - be

Answer : A

Explanation

If the main clause has the action word in past modal, the conditional clause will have verb in simple past. And, vice versa.

Q 2 - You will catch the train if you ... earlier

A - left

B - leaves

C - would leave

D - leave

Answer : D

Explanation

If the main clause has action word in simple future or present modal (can, must, etc.), the conditional clause will have verb in simple present. And, vice versa.

Q 3 - If you drink this, you ... young forever.

A - stays

B - would stay

C - didnt stay

D - will stay

Answer : D

Explanation

If the main clause has action word in simple future or present modal (can, must, etc), the conditional clause will have verb in simple present. And, vice versa.

Q 4 - She ... the computer if it broke down.

A - will repair

B - repairs

C - would repair

D - repaired

Answer : C

Explanation

If the main clause has the action word in past modal, the conditional clause will have verb in simple past. And, vice versa.

Q 5 - If you want me to, I ... the shopping.

A - can do

B - would do

C - had done

D - did

Answer : A

Explanation

If the main clause has action word in simple future or present modal (can, must, etc.), the conditional clause will have verb in simple present. And, vice versa.

Q 6 - If I ... you, I wouldn't ask so many questions.

A - was

B - were

C - would

D - am

Answer : B

Explanation

If the main clause has the action word in past modal, the conditional clause will have verb in simple past. And, vice versa.

Q 7 - She wouldn't have yawned the whole day if she ... late last night.

A - wouldnt stayed up

B - wont stay up

C - hadnt stayed up

D - dont stay up

Answer : C

Explanation

If the main clause has action word in future perfect, the conditional clause will have verb in past perfect. And, vice versa.

Q 8 - We ... John if we'd known about his problems.

A - would have helped

B - would be helping

C - have helped

D - will help

Answer : A

Explanation

If the main clause has action word in future perfect, the conditional clause will have verb in past perfect. And, vice versa.

Q 9 - If the parents bought the cat, their children ... very happy.

A - will be

B - are

C - would have been

D - would be

Answer : D

Explanation

If the main clause has the action word in past modal, the conditional clause will have verb in simple past. And, vice versa.

Q 10 - They'd have been able to return the bottle if they ... the labels.

A - hadnt torn off

B - havent torn

C - dont tear off

D - didnt tear off

Answer : A

Explanation

If the main clause has action word in future perfect, so conditional clause will have verb in past perfect. And, vice versa.

verbal_ability_conditionals.htm
Advertisements