- Verbal Ability - Home
- Verbal Ability - Overview
- Verbal Ability
Direct & Reported Speech Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Direct & Reported Speech. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - David said to Anna, "Mona will leave for her native place tomorrow."
A - David told Anna that Mona will leave for her native place tomorrow.
B - David told Anna that Mona left for her native place the next day.
C - David told Anna that Mona would be leaving for her native place tomorrow.
D - David told Anna that Mona would leave for her native place the next day.
Answer : D
Explanation
In reported speech, "you" becomes "him, her"/ "is, am, are" becomes "was, were"/ "have, has" becomes "had" and exclamation marks become "ordered or shouted". "Please" becomes "pleaded, requested".
Q 2 - Pawan said to me, "If I hear any news, I'll phone you."
A - Pawan told me that if he heard any news, he will phone me.
B - Pawan told me that if he will hear my news, he will phone me.
C - Pawan told me that if he had heard any news, he would phone me.
D - Pawan told me that if he heard any news, he would phone me.
Answer : D
Explanation
In reported speech, "you" becomes "him, her"/ "is, am, are" becomes "was, were"/ "have, has" becomes "had" and exclamation marks become "ordered or shouted". "Please" becomes "pleaded, requested".
Q 3 - The man said, "No, I refused to confess guilt."
A - The man emphatically refused to confess guilt.
B - The man refused to confess his guilt.
Answer : A
Explanation
In reported speech, "you" becomes "him, her"/ "is, am, are" becomes "was, were"/ "have, has" becomes "had" and exclamation marks become "ordered or shouted". "Please" becomes "pleaded, requested".
Q 4 - He told her, "I want to meet your father".
A - He told her that I want to meet your father.
B - He told her that he wanted to meet her father.
Answer : B
Explanation
In reported speech, "you" becomes "him, her"/ "is, am, are" becomes "was, were"/ "have, has" becomes "had" and exclamation marks become "ordered or shouted". "Please" becomes "pleaded, requested".
Q 5 - Manna asked Rohan, "Have you sat in a trolley bus before?"
A - Manna asked Rohan had he sat in a trolley bus earlier.
B - Manna asked Rohan had he sat in a trolley bus before.
Answer : A
Explanation
In reported speech, "you" becomes "him, her"/ "is, am, are" becomes "was, were"/ "have, has" becomes "had" and exclamation marks become "ordered or shouted". "Please" becomes "pleaded, requested".
Q 6 - He said to me, "I expect you to attend the function."
A - He told me that he had expected me to attend the function.
B - He told me that he expected me to attended the function.
C - He told me that he expected me to have attended the function.
Answer : A
Explanation
In reported speech, "you" becomes "him, her"/ "is, am, are" becomes "was, were"/ "have, has" becomes "had" and exclamation marks become "ordered or shouted". "Please" becomes "pleaded, requested".
Q 7 - Suresh asked, " How long will it take to travel from Germany to South Africa?"
A - Suresh asked how long it will take to travel from Germany to South Africa.
B - Suresh asked how long would it take to travel from Germany to South Africa.
C - Suresh asked how long it would take to travel from Germany to South Africa.
D - Suresh was asking how long must it take to travel from Germany to South Africa.
Answer : B
Explanation
In reported speech, "you" becomes "him, her"/ "is, am, are" becomes "was, were"/ "have, has" becomes "had" and exclamation marks become "ordered or shouted". "Please" becomes "pleaded, requested".
Q 8 - He said, I have written a prize-winning essay.
A - He said that he has written a prize-winning essay.
B - He said that I have written a prize-winning essay.
Answer : C
Explanation
In reported speech, "you" becomes "him, her"/ "is, am, are" becomes "was, were"/ "have, has" becomes "had" and exclamation marks become "ordered or shouted". "Please" becomes "pleaded, requested".
Q 9 - He says he is unwell.
Answer : A
Explanation
When converting statements from reported speech to direct speech, "was, were" becomes "am, is, are"/ "him, her" becomes "you"/"had" becomes "has, have"/words like "ordered, sternly spoke, shouted" becomes exclamation mark. Words like "pleaded, requested" become "please, kindly".
Q 10 - My father said to us, "We should study and get a good division in the examination."
A - My father said us that we should study and got a good division in the examination.
B - My father told us that we should studied and got a good division in the examination.
C - My father told us that we should study and get a good division in the examination.
D - My father told to us that we should study and get a good division in the examination.
Answer : B
Explanation
In reported speech, "you" becomes "him, her"/ "is, am, are" becomes "was, were"/ "have, has" becomes "had" and exclamation marks become "ordered or shouted". "Please" becomes "pleaded, requested".